1

Сарадња правних факултета Ниша и Софије

Сви облици сарадње високошколских установа Ниша са школама и факултетима суседних земаља, прилика су за афирмацију Ниша али и за квалитетно стручно усавршавање наших предавача и студената. Ово је истакнуто приликом данашњег пријема у Кабинету председника Скупштине града проф. др Милета Илића за проф. др Сашу Пенова, декана правног факултета Универзитета Св. Климент Охридски из Софије.
Како је речено, сарадња Правних факултета Ниша и Софије, одвија се већ 20 година у континуитету и то у домену стручних конференција, размене студената и гостујућих предавача. Уз то, кроз процес дигитализације стручних библиотека ова два факултета, перманентно се развија и размена ресурса материјала за изучавање свих аспеката правне науке.
Овом приликом, представници два факултета посебно ће разговарати и о заједничким пројектима, којима ће конкурисати за финансирање из фондова ЕУ, речено је на пријему у Кабинету председника Скупштине Града Ниша.

 




Презентација пројекта СОС Дечија села Србија

У Градској кући у Нишу одржана је презентација Фондације  СОС Дечија села Србија,  која је  чланица Међународне организације СОС Дечијих села и невладина, хуманитарна и непрофитна организација.
У Србији око 700.000 људи, 200.000 су деца, живи испод или на граници сиромаштва. Чак 6.000 деце без родитељског старања, смештено је у хранитељске породице или домове. Не зна се тачан број породица у ризику од издвајања деце, односно биолошких породица које због разних разлога не могу адекватно да брину о деци и обезбеде им минимум неге и бриге.
Често овакве породице намају приступ услугама социјалне заштите или не прихватају ову подршку, а ресурси институција социјалне заштите нису увек довољни да задовоље индивидуалне потребе сваке породице.
Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић рекао је да “свако дете има право да живи у  породици, уз љубав, поштовање и сигурност. Морамо заједно помоћи породицама у невољи,да развију све своје потенцијале и граде своју будућност”
Деца могу развити свој пуни потенцијал уколико живе у подржавајућем и сигурном породичном окружењу, a рад СОС Дечијих села усмерен је ка томе да се осигура Дом пун љубави за свако дете.
Организација СОС Дечија села у Србији фокусирана је на три основна подручја рада – Породични модел бриге, Програм Јачања породица и образовање.

 




Oбилазак радова на санацији клизишта и асфалтирања паркинга на нишком аеродрому

Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић обишао је  радове на санацији  активног клизишта  које се налази између улица партизанских курира и Васе Смајовића.Извођач радова на санацији клизишта је предузеће „СИН инжењеринг“ из Београда“.
Вредност санације је око 15 милиона динара, а радови се изводе по Одлуци  градског Штаба за ванредне ситуације из Програма уређивања грађевинског земљишта за 2015.годину.
Пројекат за санацију клизишта урадило је предузеће „Капа Пројект“, а рок за завршетак радова је 70 дана.Клизиште је настало маја 2014.године у неповољном кишном периоду, а локална оштећења терена су настављена у сличном кишном периоду у пролеће 2015.године. Клизиште је формирано у дужини од 30 метара, а ширине 30 метара на стрмом терену између иднивидуалних стамбених објеката.
Почели су и радови на асфалтирању паркинга у кругу нишког аеродрома.У питању је површина од 600 квадратних метара на којој ће моћи да се паркирају пре свега камиона са царинског пункта ,чиме ће бити избегнута досадашња ситуација да се камиони паркирају на оближњим саобраћајницама.Вредност радова је око 10 милиона динара,а ради се о пројекту који би требало да помогне самоодрживости аеродрома у Нишу.Аеродромски ресторан поново је почео са радом и у функцији је сала капацитета 250 гостију са погледом на писту нишког аеродрома.