Potpisan ugovor o saradnji sa Francuskim institutom

U Gradskoj kući danas je priređen prijem za njenu ekselenciju ambasadorku Francuske u Srbiji Kristin Moro.Ambasadorku je primio gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić .
Konkretan povod za dolazak francuske ambasadorke je i potpisivanje sporazuma Grada Niša sa Francuskim institutom o daljoj saradnji u oblasti kulture.Na početku sastanka odata je minutom ćutanja počast svim žrtvama nedavnih terorističkih napada u Francuskoj.
Ambasadorka se zahvalila građanima Niša na podršci koju pružaju Francuskoj u situaciji kada je ova zemlja bogate tradicije na udaru terorističkih grupa.Ugovor o saradnji između Grada Niša  i Francuskog instituta  potpislai su gradonačelnik Niša i sa druge strane direktor instituta Žan Batist Kuzan.
Francuski institut u Srbiji ogranak u Nišu  važi za referentnog partnera u kulturi u službi partnerstva između Južne Srbije i francuskih kulturnih poslenika.Ovim sporazumom definiše se zajednički okvir delovanja Grada Niša i Francuskog instituta,tačnije njegovog ogranka u gradu.

 
Nastavljaju se direktni prenosi sednice Skupštine Grada na NTV-u

Prekinuta sednica skupštine grada Niša biće nastavljena sutra 18.novembra u standardnom terminu sa početkom u  9 sati,saopšteno je na konfernciji za novinare gradonačelnika Niša prof.dr Zorana Perišića i predsednika Skupštine Grada prof.dr Mileta Ilića.
Posle privremenog prekida u obavaljanju direktnih TV prenosa sednica skupštine od strane Niške televizije zbog  razloga pravne prirode,a usled vlasničke transformacije ove medijske kuće,od sutra će biti nastavljen direktan prenos  sednica Skupštine Grada.
Dakle građani Niša moći će u direktnom prenosu kao i do sada da prate sednice Skupštine Grada na programu Niške televizije.Na osnovu dogovora koji je postignut sa konzorcijumom vlasnika ove medijske kuće,direktni prenosi Grad  do kraja godine neće koštati niti jedan dinar.Planirano je da zasedanje bude završeno u naredna dva dana ,a onda nas očekuje još jedna sednica u decembru,rečeno je na pres konferenciji.
Kako  zakonski nije bilo moguće obezbediti poziciju sa koje bi Grad platio direktne prenose,a u cilju pravovremenog i nepristrasnog informisanja građana  i svesni teške finansijske situacije u kojoj se grad nalazi ,konzorcijum vlasnika NTV-a odlučio je da izađe u susret gradu i besplatno prenosi  sednice skupštine  .
Sednice grada ubuduće će biti prenošene upotrebom standardnog linka,ali  sa više profesionalnih studijskih kamera, nego što je to bio slučaj ranije i sa kvalitetnijim video signalom ,pa će građani Niša moći nesmetano da isprate svaki detalj sa sednica.

 
Polaganje ispita za nastavničku licencu i u Nišu

U Regionlanom centru za obrazovanje u Nišu održan je sastanak na temu “Polaganje ispita za nastavničku licencu”
Naime, ovaj centar je još ranije pokrenuo inicijativu da se polaganje ispita za nastavničke licence organizuje u gradovima koji su univerzitetski centri,između ostalih to je naravno i grad Niš.
Sastanku je prisustvovao i ministar prosvete Srđan Verbić,a Grad Niš u okviru svojih ingerencija podržao je inicijativu da nastavnicima južne, centarlne i istočne Srbije bude omogućeno da ispit za licencu polažu bliže svom mestu stanovanja i da za termin za polaganje iste ne moraju da čekaju po nekoliko godina, do čega u praksi dolazi zahvaljujući činjenici da se polaže isključivo u Beogradu.
U  Vojvodini je već  organizovan sistem polaganja ,pa tamošnji  nastavnici to čine u Pedagoškom zavodu Vojvodine, tako da je pored Beograda i Novog sada ostao još jedan važan centar , a to je naravno  Niš,uključujući i obližnje regione koji gravitiraju ka našem gradu.