Međunarodni dan tolerancije

image_pdfimage_print
U svetu se danas obeležava Međunarodni dan tolerancije. Dan kada se podseća na to da je potrebno uvažavati tuđe mišljenje, osećanja i uverenja.
Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od članica 16. novembra 1995. godine. To je dan koji podseća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas.
Povodom Dana tolerancije gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić rekao je da je “tolerancija  poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svetskim kulturama, forma izražavanja i način da budemo ljudi . Tolerancija podrazumeva volju i sposobnost prihvatiti i dopustiti različitost, bilo da se radi o razlikama u političkom uverenju, ili o verskim, rasnim ili polnim razlikama”
Grad Niš je 2013.godine ustanovio nagradu za toleranciju “Car Konstantin” koja se dodeljuje za iskazano izuzetno lično angažovanje i opredeljenost u borbi protiv svakog vida rasne, političke, verske, jezičke, kulturne i svake druge diskriminacije i afirmaciji tolerancije i kulture dijaloga.

 

Možda Vas zanima i sledeće...