1

Отворен 24.Салон урбанизма

Ове године по 24.пут имамо прилику и задовољство да се дружимо са урбанистима и њиховим остварењима у оквиру  Међународног  салона  урбанизма.
Велики број изложених радова у свим претходним годинама  је свакако додатна обавеза да се из године у годину унапреди целокупна организација салона, која има међународни карактер и масовност радова и учесника.
Заменик градоначелника Ниша Љубивоје Славковић рекао је приликом отварања да је „чувени нишки урбаниста Михајло Митровић  који је урадио први генерални урбанистички план Ниша и многих других српских градова каже да” ништа не почиње од нас  и да се у сваком капиталном послу морају користити тековине прошлости,али и да кичму свега у животу па и архитектуре чине две ствари рад и радозналост.Без радозналости нема великог дела”.
Искрено верујем да ће урбанисти и ове године по 24.пут бити вредни и радознали и  да ће  као добро организована група научних радника и сарадника ,спремна и способна, с најбољим стручњацима и уз пуну информатичку подршку, обавити све послове из домена  просторног планирања, урбанизма и пројектовања и на тај начин наставити традицију својих претходника који су својим радом показали да Град Ниш има изузетно квалитетне људе у овој области“,рекао је Славковић.

 




Поглед у будућност

Град Ниш одувек је био поносан на своју образовну базу када је у питању техника И електроника И уопште није случајно што данас имамо одличне кадрове у овим областима ,спремне И обучене да раде у великим светским компанијама.
Поред техничких факултета који свој високи реноме оправдавају последњих деценија великим бројем одличних дипломаца ,свакако да И средње техничке школе играју важну улогу у овом сегмент.
Једна од њих је И техничка школа 15.мај  где ученици и професори  у сарадњи са фондацијом “Јован Милић”, организују фестивал технике, науке и информатике „Поглед у будућност“.
Овај  фестивал је замишљен као једнодневни догађај, на коме образовне институције из целог региона показују посетиоцима све чари машинства, технике и информатике. Од 2015. године у организацији фестивала учествује и Машински Факултет из Ниша.Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић присуствовао је отварању манифестације.
„Посебно се захваљујемо амбасадама Индије И Италије које су подржале овај пројекат И тиме показале друштвену одговорност према земљи у којој се налазе њихова дипломатска представништва.
Организација оваквих и сличних догађаја пуно  значи младима који могу да покажу стечена знања ,али И да науче нешто ново што ће им бити од користи током даљег школовања.
Током протеклих година, нишки фестивал технике, науке и информатике “Поглед у будућност” нарастао је на највећи техничко – информатички догађај у Земљи. Циљ фестивала јесте промоција младих и неафирмисаних техничара и научника, али и промоција технике, науке и информатике.
Паралелно са фестивалом, одржавају се  разна предавања и панел дискусије, посвећене науци, али и социјално угроженим студентима и ученицима.
Верујем да ће се ова традиција наставити И наредних година И да ћемо сви заједно уживати у креативности И умешности наших ученика“,рекао је градоначелник.