Oтворена реконструисана топлана Југ

image_pdfimage_print
Ова топлана изграђена је сада далеке 1975 године  и са својом дотрајалом опремом  хаварије у топлани “Југ” нису биле ретке, а дешавало се и да потпуно испадне из система, па је већи део Ниша  тада остајао без грејања.
 Овом реконструкцијом,  добиће се топлотни извор снаге 60 мегавати, нови котлови ће смањити емисију штетних гасова, а постројење ће бити софистицирано и високоаутоматизовано.
Вредност реконструкције је нешто више од 2,4 милиона евра, а ову велику инвестицију финансира немачка развојна банка КфЊ.
Програм рехабилитације система даљинског грејања у Србији је започео  2000. године и тренутно је у четвртој фази. До сада је у систем даљинског грејања у Нишу уложено нешто више од 10 милиона евра.
Учешће топлане у све четири фазе показало се као добра традиција која је допринела унапређењу и осавремењавању система даљинског грејања.
После ове реконструкције биће решени проблеми који су годинама узроковали лоше грејање у појединим деловима града, док ће користи од реконструкције топлане „Југ“ бити вишеструке.
Планирано је и да се уведе систем за даљинско праћење и очитавање података, као и рехабилитација мањих топлотних извора и њихова конверзија са мазута на природни гас.
Оно што је веома важно је то да је ово ново постројење  високе енергетске ефикасности, тако да ће његовим пуштањем у рад и бити постигнуте велике уштеде за град и грађане.
Ови котлови имају ниску емисију штетних гасова,па ћемо имати и бенефит када је у питању заштита животне средине.

 

You may also like...