1

Обележен дан ослобођења Ниша у Првом светском рату

Полагањем венаца на споменик Петру Бојовићу  у Нишу је данас обележен  Дан ослобођења  града у Првом светском рату  1918. године.
У име града венце су положили градоначелник проф др Зоран Перишић,председник скупштине проф др Миле Илић и помоћник градоначелника Радан Илић.
Градоначелник Перишић је испред споменика Војводи Бојовићу поручио да смо током свих  ратова у историји  имали изванредне стратеге, али да смо нажалост многе битке изгубили за столом.Надам се да је дошло доба да у мирнодопским условима добијамо битке које ће водити напретку и проперитету наше земље.
На споменик Војводи Петру Бојовићу венце су поред  градске положиле И бројне делегације војске ,полиције и удружења грађана која се баве неговањем ослободилачких традиција српског народа.
На данашњи дан 1918. године у Ниш су умарширале јединице Прве српске армије, на челу са војводом Петром Бојовићем. Након три дана у град су пристигле и трупе савезничких армија.
Од јула 1914. до октобра 1915. године Ниш је био седиште Владе и Народне скупштине, ратна престоница Србије у Првом светском рату.
Влада је била смештена у згради Окружног начелства (садашњи Универзитет у Нишу), а Народна скупштина је заседала у Официрском дому (Дом младих).