Obeležen dan oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu

image_pdfimage_print
Polaganjem venaca na spomenik Petru Bojoviću  u Nišu je danas obeležen  Dan oslobođenja  grada u Prvom svetskom ratu  1918. godine.
U ime grada vence su položili gradonačelnik prof dr Zoran Perišić,predsednik skupštine prof dr Mile Ilić i pomoćnik gradonačelnika Radan Ilić.
Gradonačelnik Perišić je ispred spomenika Vojvodi Bojoviću poručio da smo tokom svih  ratova u istoriji  imali izvanredne stratege, ali da smo nažalost mnoge bitke izgubili za stolom.Nadam se da je došlo doba da u mirnodopskim uslovima dobijamo bitke koje će voditi napretku i properitetu naše zemlje.
Na spomenik Vojvodi Petru Bojoviću vence su pored  gradske položile I brojne delegacije vojske ,policije i udruženja građana koja se bave negovanjem oslobodilačkih tradicija srpskog naroda.
Na današnji dan 1918. godine u Niš su umarširale jedinice Prve srpske armije, na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem. Nakon tri dana u grad su pristigle i trupe savezničkih armija.
Od jula 1914. do oktobra 1915. godine Niš je bio sedište Vlade i Narodne skupštine, ratna prestonica Srbije u Prvom svetskom ratu.
Vlada je bila smeštena u zgradi Okružnog načelstva (sadašnji Univerzitet u Nišu), a Narodna skupština je zasedala u Oficirskom domu (Dom mladih).

 

Možda Vas zanima i sledeće...