Oтворена реконструисана топлана Југ

Ова топлана изграђена је сада далеке 1975 године  и са својом дотрајалом опремом  хаварије у топлани “Југ” нису биле ретке, а дешавало се и да потпуно испадне из система, па је већи део Ниша  тада остајао без грејања.
 Овом реконструкцијом,  добиће се топлотни извор снаге 60 мегавати, нови котлови ће смањити емисију штетних гасова, а постројење ће бити софистицирано и високоаутоматизовано.
Вредност реконструкције је нешто више од 2,4 милиона евра, а ову велику инвестицију финансира немачка развојна банка КфЊ.
Програм рехабилитације система даљинског грејања у Србији је започео  2000. године и тренутно је у четвртој фази. До сада је у систем даљинског грејања у Нишу уложено нешто више од 10 милиона евра.
Учешће топлане у све четири фазе показало се као добра традиција која је допринела унапређењу и осавремењавању система даљинског грејања.
После ове реконструкције биће решени проблеми који су годинама узроковали лоше грејање у појединим деловима града, док ће користи од реконструкције топлане „Југ“ бити вишеструке.
Планирано је и да се уведе систем за даљинско праћење и очитавање података, као и рехабилитација мањих топлотних извора и њихова конверзија са мазута на природни гас.
Оно што је веома важно је то да је ово ново постројење  високе енергетске ефикасности, тако да ће његовим пуштањем у рад и бити постигнуте велике уштеде за град и грађане.
Ови котлови имају ниску емисију штетних гасова,па ћемо имати и бенефит када је у питању заштита животне средине.

 
Обележен дан ослобођења Ниша у Првом светском рату

Полагањем венаца на споменик Петру Бојовићу  у Нишу је данас обележен  Дан ослобођења  града у Првом светском рату  1918. године.
У име града венце су положили градоначелник проф др Зоран Перишић,председник скупштине проф др Миле Илић и помоћник градоначелника Радан Илић.
Градоначелник Перишић је испред споменика Војводи Бојовићу поручио да смо током свих  ратова у историји  имали изванредне стратеге, али да смо нажалост многе битке изгубили за столом.Надам се да је дошло доба да у мирнодопским условима добијамо битке које ће водити напретку и проперитету наше земље.
На споменик Војводи Петру Бојовићу венце су поред  градске положиле И бројне делегације војске ,полиције и удружења грађана која се баве неговањем ослободилачких традиција српског народа.
На данашњи дан 1918. године у Ниш су умарширале јединице Прве српске армије, на челу са војводом Петром Бојовићем. Након три дана у град су пристигле и трупе савезничких армија.
Од јула 1914. до октобра 1915. године Ниш је био седиште Владе и Народне скупштине, ратна престоница Србије у Првом светском рату.
Влада је била смештена у згради Окружног начелства (садашњи Универзитет у Нишу), а Народна скупштина је заседала у Официрском дому (Дом младих).