Niš će dobiti postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

  • 20151002_133721_resized
  • 20151002_133746_resized
image_pdfimage_print

Gradonačelnik Niša Prof. dr Zoran Perišić i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović na konferenciji za novinare povodom studije izvodljivosti izgradnje postrojenja za prečićavanje otpadnih voda u Nišu, rekli su da je izgradnja ovog postrojenja nedavno uvršćena u prioritetne projekte kojim će naša zemlja konkurisati za sredstva iz pretpristupnih fondova EU.

„Rok za izradu studije je april 2016. godine. Nakon toga uslediće izrada projekta i tehničke dokumentacije, a sredstva Evropske unije mogli bi da dobijemo 2017. godine. Ovaj projekat mogao bi nam doneti od Evropske unije između 45 i 70 miliona evra“, rekao je Gradonačelnik.

Izgradnjom postrojenja, dodao je Gradonačelnik, biće rešen problem prečišćavanja otpadnih voda u Nišu i u nekoliko okolnih opština.

„Postrojenje treba da se gradi na gradskom zemljištu, na lokaciji pored Nišave čiji je naziv „Ciganski ključ“ . Izgradnja ne bi ništa koštala građane Niša jer će deo para koji bude nedostajao finansirati naša država“, kazao je Perišić.

On je podsetio da je grad Niš uz pomoć donacije iz Švedske pre tri godine završio studiju izvodljivosti izgradnje postrojenja, ali se od te studije odustalo jer je ona predviđala javno-privatno partnerstvo, zbog čega bi grad morao da se zadužuje a građani da plaćaju kanalisanje vode pet do osam puta više nego sada

Da bi dostigla evropske standarde u svih deset oblasti koje se odnose na zaštitu životne sredine (vode i otpadne vode, vazduh, klimatske promene…) našoj zemlji biće potrebno oko 11 milijardi evra, što predstavlja trećinu svih finansijskih obaveza u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, izjavila je u Nišu državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

Ona je istakla da su dve najskuplje i najkomplikovanije oblasti – vode i njihovo prečišćavanje i upravljanje otpadom.

„Da bi dostigla postavljene standarde Srbija treba da do 2041. godine u prečišćavanje otpadnih voda uloži oko pet milijardi evra“ kazala je Božović.

Prema njenim rečima, u našoj zemlji se u postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda nije ulagalo više od 30 godina, što za rezultat ima to da sada imamo svega pet ili šest postrojenja koja funkcionišu.

Božović je najavila da će Ministarstvo poljoprivrede i niška lokalna samouprava uskoro krenuti sa izradom studije izvodljivosti izgradnje postrojenja za prečićavanje otpadnih voda u Nišu.

Možda Vas zanima i sledeće...