Prijem za ambasadora Turske

U Gradskoj kući priređen je prijem za njegovu Ekselenciju ambasadora Turske Mehmeda Kemala Bozaia.Njegova ekselencija je već boravila u Nišu 2013.godine kada je upravo Turska ambasada bila pokrovitelj nezaboravnog koncerta „Konstantinus Magnus“ povodom 1700.godina od donošenja milanskog edikta.
U Vip salonu Gradske kuće ambasadora Turske primio je gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić .U srdačnom i prijateljskom razgovoru razmotrene su mogućnosti privredne,ali i drugih vidova saradnje. Turske avio kompanije zainteresovane su da uspostave saradnju sa niškim aerodromom, izjavio je gradonačelnik  prof.dr Zoran Perišić, nakon sastanka sa ambasadorom Turske u Srbiji.
S druge strane Turski ambasador Mehmed Kemal Bozai izjavio je da turska Hal banka, koja je postala vlasnik Čačanske banke, i finansira projekte u Makedoniji želi da na sličan način bude prisutna i u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.
Posle prijema u  održan je i sastanak sa predstavnicima niških privrednika,na kojem je se konkretnije govorilo o privrednoj saradnji i eventualnim investicijama turskih kompanija u Nišu.

 
Svetski dan srca

Svetski dan srca se od 2000. svake godine obeležava u celom svetu sa ciljem da se poveća nivo svesti stanovništva o tome da se oboljevanje i umiranje od kardio-vaskularnih bolesti može sprečiti uvođenjem zdravih stilova života i na taj način produže produktivne godine života radno aktivnog stanovništva, smanje troškovi lečenja i ekonomske posledice.
Smanjenjem faktora  rizika za pojavu bolesti srca i krvnih sudova preventivno se deluje na pojavu kardio-vaskularnih bolesti.
   Danas je gotovo opšte poznato da pušači imaju dvostruko do trostruko viši rizik za pojavu srčanog i moždanog udara, u poređenju sa nepušačima.Takođe   ,nepravilna ishrana jedan je od faktora rizika, a smatra se da je nedovoljan unos voća i povrća odgovoran za nastanak 20% svih bolesti srca i krvnih sudova.   Nedovoljna fizička aktivnost značajno doprinosi starenju krvnih sudova ,a predstavlja i faktor rizika za nastanak gojaznosti, šećerne bolesti i povećanog krvnog pritiska.Svakodnevna polučasovna šetnja brzim hodom smanjuje rizik od srčanog udara za 18%, a od moždanog udara za 11%.
   Bolesti srca se mogu u velikoj meri sprečiti i kontrolisati usvajanjem zdravih navika kao što su pravilna ishrana, redovno bavljenje fizičkom aktivnošću i ostavljanjem pušenja. Takođe sredina u kojoj živimo može imati veliki uticaj na ljude da naprave zdrave izbore za zdravo srce.  Ove godine u okviru obeležavanje  svetskog  dana srca posebno se apeluje na lokalne zajednice da postanu zdrave sredine u kojima će ljudi imati mogućnost da prave zdrave izbore , a koje se odnose na  povećaanje  kvaliteta fizičkog vaspitanja u školama,obezbeđivamje zdrave hrane u školama, bolnicama, klinikama I preduzećima.

 
Prijem za ambasadora Grčke

Gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić primio je  ambasadora Grčke u Beogradu Njegovu ekselenciju Konstantinosa Ikonomidisa, koji će u petak prisustvovati Danu sećanja na stradale vojnike u Prvom svetskom ratu u Pirotu, koji će biti obeležen u Kompleksu vojničkog groblja.
Saradnja između Grčke i Srbije već postoji. U Nišu su prisutne grčke banke i benzinske pumpe, a u narednom periodu ta saradnja mogla bi da bude proširena, istaknuto je na sastanku .
Na inicijalnom sastanku u Gradskoj kući je dogovoren novi susret na kojem bi bilo reči o konkretnoj saradnji Niša sa grčkim privrednicima.

 
Pomera se održavanje koncerta Zdravka Čolića

Zbog najavljene kiše i lošeg vremena pomera se održavanje koncerta Zdravka Čolića u Tvrđavi. Koncert će biti održan u subotu 26.09.2015.godine u 20.00 sati na platou u Niškoj Tvrđavi. Kupljene ulaznice važiće za ovaj termin.
Čestitka povodom Kurban-bajrama

Gradonačelnik Niša prof dr Zoran Perišić čestitao je danas svim vernicima islamske veroipsovesti Kurban-bajram .”Bajram je praznik  duhovne radosti i mira, porodičnog zajedništva, rodbinskog druženja i međukomšijskog razumevanja,pa koristim ovu priliku da našim dragim sugrađanim muslimanima I svim ostalim vernicima čestitam ovaj veliki praznik.”
Prema kalendaru Islamske zajednice, prvi dan Kurban-bajrama ove godine je u četvrtak, 24. septembra. Ovaj, inače najveći muslimanski praznik, kako se još zove i hadžijski bajram, poseban je po prinošenju žrtve.
To je najznačajniji islamski praznik koji dolazi u mesecu zul-hidžetu, dva meseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama.

 
OPREMLJEN PORODIČNI KUTAK U NIŠU

Centar za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu otvorio  je svoj „Porodični kutak“ zahvaljujući Vojvođanskoj banci. Ova ustanova se bavi zaštitom dece, primenom porodičnog smeštaja i usvojenja, selekcijom i edukacijom hranitelja, kao i pripremom dece za povratak u biološku porodicu, obuhvatajući svih pet pripadajućih okruga.  Centar sada ima prostoriju u kojoj se deca  pod nadžorom stručnih radnika sastaju sa svojim biološkim roditeljima i srodnicima  i na taj način neguju svoje emotivne veze.

 

Gradonačelnik Niš prof.dr Zoran Perišić svečano je otvorio ovaj objekat , a zatim je sa predstavnikom Vojvođanske banke simbolično posadio u dvorištu ove  ustanove drvo jelke.
Program “Generacija budućnosti” je namenjen mladima  bez roditeljskog staranja, a sprovodi ga kompanija Dale Carnegie Training Srbija pod pokroviteljstvom Narodne skupštine Republike Srbije i uz generalno donatorstvo Vojvođanske banke. Socijalno inkluzivni program „Generacija budućnosti“ bavi se motivacijom i edukacijom mladih, starosti od 15 do 25 godina, kako bi im olakšao proces osamostaljenja, jer po završetku redovnog školovanja izlaze  iz sistema socijalne zaštite , nakon čega ostaju prepušteni sami sebi. Ovaj program je do sada prošlo oko  400 dece iz 24 grada u Srbiji.

 

„Veoma nam je drago što je Vojvođanska banka odlučila da i na ovaj način pomogne deci bez roditeljskog staranja. Korisnike naše ustanove obraduje svaki gest, a “Porodični kutak” je nova prostorija u kojoj deca mogu boraviti sa svojim srodnicima  i koja će  svakako udahnuti novu energiju u njihovu svakodnevicu. Zato pozivamo i druge kompanije da slede ovaj primer plemenitosti i društvene odgovornosti“, izjavila je Violeta Blagojević, direktor Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu.

>

Prema podacima Centra za porodični smeštaj i usvojenje, u Srbiji živi blizu 6500 dece bez roditeljskog staranja, od čega je u hraniteljske porodice smešteno oko 5.800 dece , dok  oko 700 njih detinjstvo provodi u domskom smeštaju. Po zvaničnoj statistici samo 3 % njih nastavi školovanje, a upravo je jedan od glavnih ciljeva projekta „Generacija budućnosti“ jeste da se mladi motivišu za dalji nastavak školovanja.

 
Predstavljanje potencijala grada Niša investitorima

U Beogradu je počeo forum “Beogradski investicioni dani”, čiji je cilj prikazivanje investicionih potencijala Beograda i Srbije. Na dvodnevnom forumu “Beogradski investicioni dani” učestvuje više od 300 stranih investitora, a cilj ovog skupa je prikazivanje investicionih potencijala Beograda i ostalih gradova Srbije,meću kojima je i Grad Niš. Forum je otvorio premijer Srbije Aleksandar Vučić, a na skupu će učestvovati i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministar privrede Željko Sertić, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Ferhajen, predsednik PKS Marko Čadež, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić…

 

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić najavio je u Beogradu da će do kraja godine biti raspisan tender za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Nišu. On je na panelu Investicioni potencijali lokalnih samouprava, koji se održava u okviru dvodnevnog foruma “Beogradski investicioni dani” rekao da je procenjena vrednost tog projekta 70 miliona evra i naglasio da u finansiranju tog projekta računa sa pristupnim fondovima EU, ali i na pomoć Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Istakao je da će Grad Niš obezbediti sve dozvole neophodne za infrastrukturno opremanje da bi taj projekat zaživeo. Dodao je i da će onaj ko bude pobedio na tenderu i bude ponudio najbolju cenu dobiti upravljanje tim postrojenjem na 20 godina, što je dovoljan period da svako ko se odluči da investira zadovolji i svoje potrebe.

 

“Mi ne želimo pomoć, smatramo da kroz javno-privatno partnerstvo i zajedničke poslove investitori dođu u našu sredinu i naprave profit”, naglasio je Perišić.

 

Takođe je naglasio da Grad Niš, osim tog projekta koji je danas predstavljen investitorima, ima i druge urađene projekte, među kojima je onaj za moderan logistički centar na niškom aerodromu, kao i projekat za izmeštanje velikog železničkog čvora.

 

Prema njegovim rečima, Grad Niš ima dosta potencijala i za braundfild investicije, jer ima dosta praznih hala u fabrikama koje su ostale bez radnika i koje su sada spomenik onoga što je nekada Niš predstavljao.

 

Perišić je naglasio i da će javni poziv za javno-privatno partnerstvo, za rešavanje problema komunalnog otpada grada Niša i još osam lokalnih samouprava koji je u toku, biti produžen za 45 dana.

 
Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama, održana je u prostorijama Skupštine Grada Niša.
Donošenje novog zakona o vodama koji će potpuno biti usklađen sa propisima Evropske Unije u ovoj oblasti, planirano je za 2017. godinu.
Na skupu je naglašeno da se sa pojačanom pažnjom mora pristupiti normativnom uređenju vodoprivrede, kako bi se omogućilo funkcionisanje sva tri stuba na kojima ona počiva – korišćenje vode, zaštita vode i zaštita od štetnog dejstva vode.
„ Posle 40 godina razvoja ,počevši sa prvim konvencijama usvojenim sedamdesetih godina prošlog veka, međunarodno-pravni okvir za upravljanje vodama je veoma širok, jer se svi međunarodno-pravni dokumenti koji uređuju zaštitu životne sredine više-manje neposredno odnose i na upravljanje vodama. Načela međunarodno-pravnih dokumenata su usklađena sa načelima upravljanja vodama u Srbiji, čime je pravni sistem Srbije u značajnoj meri usklađen sa zakonodavstvom Evropske unije a  novim izmenama I dopunama zakona verujem biće učinjen još jedan korak ka formalnoj modernizaciji našeg društva u ovom segmentu“, rekao je resorni večnik Jovan Stojković i dodao da radi se o veoma širokoj i stručno oblikovanoj temi i da se Iskreno nada da će se kroz iskusiju doći do određenih zaključaka koji će pomoći da se iskristališe jedan dobar nacrt zakona koji će biti od koristi I nacionalnim institucijam, ali i na nivou loklane samouprave.
Jedan od razloga za predlaganje ovih izmena i dopuna i proširenje pravnog osnova za donošenje podzakonskih propisa u delu Zakona o vodama, koji se odnosi na zaštitu voda od zagađivanja, kako bi se obezbedila pravna baza za  prenošenje odredaba relevantnih direktiva koje u pravni sistem Republike Srbije mogu biti transponovane i podzakonskim propisima.
Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama se postižu sledeći ciljevi: usklađivanje domaćeg zakonodavstva u oblasti voda sa zakonodavstvom Evropske unije; stvaranje uslova za upravljanje vodama na način kojim se postiže dobar status voda, a čovekove potrebe za vodom zadovoljavaju uz poštovanje ograničenja koje postavlja očuvanje ravnoteže u prirodi, kroz donošenje planskih dokumenata, propisivanje prava i obaveza svih subjekata koji koriste i/ili zagađuju vodu, odnosno koriste vodno zemljište i vodne objekte, izdavanje vodnih akata i kontrola njihove primene; obezbeđenje transparentnosti postupaka za davanje u zakup vodnog zemljišta, kao dobra od opšteg interesa, za namene propisane Zakonom o vodama kao i otklanjanje nedostataka u primeni važećeg Zakona o vodama uočenih u toku primene tog zakona.
Predložene izmene i dopune takođe su i u skladu sa planom, iznetim na sastanaku Međuvladine konferencije o pristupanju Republike Srbije EU na ministarskom nivou,  da Republika Srbija bude u potpunosti spremna da preuzme obaveze iz članstva u Evropskoj uniji do kraja 2018. godine, kao i sa post skrining dokumentom – status i planovi prenošenja i sprovođenja pravnih tekovina EU za poglavlje 27 životna sredina i klimatske promene.
Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama sprovodi se u periodu od 11. do 30. septembra 2015. godine. Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama je dostupan na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine http://www.mpzzs.gov.rs

 
Obeležen Dan bez automobila

Defileom biciklista obeležen je Dan bez automobila koji je tokom subotnjeg prepodneva za motorizovana vozila zatvorio centralne ulice u Nišu.
Niš je jedan od 879 evropskih gradova koji je danas bio u znaku prevoznih sredstava koji ne zagađuju životnu sredinu. Centar grada je u podne bio, umesto automobilima, motorima I autobusima ispunjen biciklima I ponekim rolerom.
Aktivno učešće u Danu bez automobila uzeli su najmlađi koji su, vozeći bicikle ili rolere ukazali na značaj ovakvih ekoloških , uopšteno, zdravijih prevoznih sredstava. Ukoliko su na Trg kralja Milana ipak došli pešice, o značaju alternativnih vidova prevoza školarci su mogli da progovore – crtežom.
Pokrovitelj manifestacije je Grad Niš koji, prema rečima gradonačelnika prof.dr Zorana Perišića, nije urbanistički koncipiran za značajniji broj biciklističkih staza. Volje da se obnove i formiraju neke nove staze, u Gradu ipak, ima.
Osim u Nišu, u Srbiji se nedelja mobilnosti obeležava i u Beogradu, Novom Sadu, Kruševcu i Kanjiži.

 
Matejevačka berba

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković otvorila je  u Donjem Matejevcu  manifestaciju “Matejevačka berba” kojom započinje berba grožđa u tom kraju.Ona je prilikom otvaranja berbe naglasila  da su domaći poljoprivredni proizvodi naše bogatstvo i da ih treba čuvati, negovati i hvaliti i da će Ministarstvo podsticajnim sredstvima pomagati sve grane poljoprivrede
Ministarka je posetila i domaćinstvo Miodraga Stefanovića koji proizvodi vino i bavi se voćarstvom.Tri generacije Stefanovića proizvodile su vino, a Miodrag nastavlja porodičnu tradiciju.
Gradonačelnik Niša prof.dr  Zoran Perišić je rekao da će naredne godine Donji Matejevac dobiti obnovljen Zadružni dom, a u toku je revitalizacija saobraćajnice do sela i izgradnja trotoara.
Manifestaciju “Matejevačka berba”, koja se održava po treći put, organizovala je gradska opština Pantelej sa Udruženjem građana za unapređenje života na selu iz Donjeg Matejevca.