Svetski dan srca

image_pdfimage_print
Svetski dan srca se od 2000. svake godine obeležava u celom svetu sa ciljem da se poveća nivo svesti stanovništva o tome da se oboljevanje i umiranje od kardio-vaskularnih bolesti može sprečiti uvođenjem zdravih stilova života i na taj način produže produktivne godine života radno aktivnog stanovništva, smanje troškovi lečenja i ekonomske posledice.
Smanjenjem faktora  rizika za pojavu bolesti srca i krvnih sudova preventivno se deluje na pojavu kardio-vaskularnih bolesti.
   Danas je gotovo opšte poznato da pušači imaju dvostruko do trostruko viši rizik za pojavu srčanog i moždanog udara, u poređenju sa nepušačima.Takođe   ,nepravilna ishrana jedan je od faktora rizika, a smatra se da je nedovoljan unos voća i povrća odgovoran za nastanak 20% svih bolesti srca i krvnih sudova.   Nedovoljna fizička aktivnost značajno doprinosi starenju krvnih sudova ,a predstavlja i faktor rizika za nastanak gojaznosti, šećerne bolesti i povećanog krvnog pritiska.Svakodnevna polučasovna šetnja brzim hodom smanjuje rizik od srčanog udara za 18%, a od moždanog udara za 11%.
   Bolesti srca se mogu u velikoj meri sprečiti i kontrolisati usvajanjem zdravih navika kao što su pravilna ishrana, redovno bavljenje fizičkom aktivnošću i ostavljanjem pušenja. Takođe sredina u kojoj živimo može imati veliki uticaj na ljude da naprave zdrave izbore za zdravo srce.  Ove godine u okviru obeležavanje  svetskog  dana srca posebno se apeluje na lokalne zajednice da postanu zdrave sredine u kojima će ljudi imati mogućnost da prave zdrave izbore , a koje se odnose na  povećaanje  kvaliteta fizičkog vaspitanja u školama,obezbeđivamje zdrave hrane u školama, bolnicama, klinikama I preduzećima.

 

Možda Vas zanima i sledeće...