1

ОПРЕМЉЕН ПОРОДИЧНИ КУТАК У НИШУ

Центар за породични смештај и усвојење у Нишу отворио  је свој „Породични кутак“ захваљујући Војвођанској банци. Ова установа се бави заштитом деце, применом породичног смештаја и усвојења, селекцијом и едукацијом хранитеља, као и припремом деце за повратак у биолошку породицу, обухватајући свих пет припадајућих округа.  Центар сада има просторију у којој се деца  под наџором стручних радника састају са својим биолошким родитељима и сродницима  и на тај начин негују своје емотивне везе.

 

Градоначелник Ниш проф.др Зоран Перишић свечано је отворио овај објекат , а затим је са представником Војвођанске банке симболично посадио у дворишту ове  установе дрво јелке.
Програм “Генерација будућности” је намењен младима  без родитељског старања, а спроводи га компанија Дале Царнегие Траининг Србија под покровитељством Народне скупштине Републике Србије и уз генерално донаторство Војвођанске банке. Социјално инклузивни програм „Генерација будућности“ бави се мотивацијом и едукацијом младих, старости од 15 до 25 година, како би им олакшао процес осамостаљења, јер по завршетку редовног школовања излазе  из система социјалне заштите , након чега остају препуштени сами себи. Овај програм је до сада прошло око  400 деце из 24 града у Србији.

 

„Веома нам је драго што је Војвођанска банка одлучила да и на овај начин помогне деци без родитељског старања. Кориснике наше установе обрадује сваки гест, а “Породични кутак” је нова просторија у којој деца могу боравити са својим сродницима  и која ће  свакако удахнути нову енергију у њихову свакодневицу. Зато позивамо и друге компаније да следе овај пример племенитости и друштвене одговорности“, изјавила је Виолета Благојевић, директор Центра за породични смештај и усвојење у Нишу.

>

Према подацима Центра за породични смештај и усвојење, у Србији живи близу 6500 деце без родитељског старања, од чега је у хранитељске породице смештено око 5.800 деце , док  око 700 њих детињство проводи у домском смештају. По званичној статистици само 3 % њих настави школовање, а управо је један од главних циљева пројекта „Генерација будућности“ јесте да се млади мотивишу за даљи наставак школовања.