1

ОПРЕМЉЕН ПОРОДИЧНИ КУТАК У НИШУ

Центар за породични смештај и усвојење у Нишу отворио  је свој „Породични кутак“ захваљујући Војвођанској банци. Ова установа се бави заштитом деце, применом породичног смештаја и усвојења, селекцијом и едукацијом хранитеља, као и припремом деце за повратак у биолошку породицу, обухватајући свих пет припадајућих округа.  Центар сада има просторију у којој се деца  под наџором стручних радника састају са својим биолошким родитељима и сродницима  и на тај начин негују своје емотивне везе.

 

Градоначелник Ниш проф.др Зоран Перишић свечано је отворио овај објекат , а затим је са представником Војвођанске банке симболично посадио у дворишту ове  установе дрво јелке.
Програм “Генерација будућности” је намењен младима  без родитељског старања, а спроводи га компанија Дале Царнегие Траининг Србија под покровитељством Народне скупштине Републике Србије и уз генерално донаторство Војвођанске банке. Социјално инклузивни програм „Генерација будућности“ бави се мотивацијом и едукацијом младих, старости од 15 до 25 година, како би им олакшао процес осамостаљења, јер по завршетку редовног школовања излазе  из система социјалне заштите , након чега остају препуштени сами себи. Овај програм је до сада прошло око  400 деце из 24 града у Србији.

 

„Веома нам је драго што је Војвођанска банка одлучила да и на овај начин помогне деци без родитељског старања. Кориснике наше установе обрадује сваки гест, а “Породични кутак” је нова просторија у којој деца могу боравити са својим сродницима  и која ће  свакако удахнути нову енергију у њихову свакодневицу. Зато позивамо и друге компаније да следе овај пример племенитости и друштвене одговорности“, изјавила је Виолета Благојевић, директор Центра за породични смештај и усвојење у Нишу.

>

Према подацима Центра за породични смештај и усвојење, у Србији живи близу 6500 деце без родитељског старања, од чега је у хранитељске породице смештено око 5.800 деце , док  око 700 њих детињство проводи у домском смештају. По званичној статистици само 3 % њих настави школовање, а управо је један од главних циљева пројекта „Генерација будућности“ јесте да се млади мотивишу за даљи наставак школовања.

 
Представљање потенцијала града Ниша инвеститорима

У Београду је почео форум “Београдски инвестициони дани”, чији је циљ приказивање инвестиционих потенцијала Београда и Србије. На дводневном форуму “Београдски инвестициони дани” учествује више од 300 страних инвеститора, а циљ овог скупа је приказивање инвестиционих потенцијала Београда и осталих градова Србије,мећу којима је и Град Ниш. Форум је отворио премијер Србије Александар Вучић, а на скупу ће учествовати и градоначелник Београда Синиша Мали, министар привреде Жељко Сертић, шеф Канцеларије Светске банке у Србији Тони Ферхајен, председник ПКС Марко Чадеж, шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић…

 

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић најавио је у Београду да ће до краја године бити расписан тендер за изградњу постројења за прераду отпадних вода у Нишу. Он је на панелу Инвестициони потенцијали локалних самоуправа, који се одржава у оквиру дводневног форума “Београдски инвестициони дани” рекао да је процењена вредност тог пројекта 70 милиона евра и нагласио да у финансирању тог пројекта рачуна са приступним фондовима ЕУ, али и на помоћ Министарства пољопривреде и заштите животне средине. Истакао је да ће Град Ниш обезбедити све дозволе неопходне за инфраструктурно опремање да би тај пројекат заживео. Додао је и да ће онај ко буде победио на тендеру и буде понудио најбољу цену добити управљање тим постројењем на 20 година, што је довољан период да свако ко се одлучи да инвестира задовољи и своје потребе.

 

“Ми не желимо помоћ, сматрамо да кроз јавно-приватно партнерство и заједничке послове инвеститори дођу у нашу средину и направе профит”, нагласио је Перишић.

 

Такође је нагласио да Град Ниш, осим тог пројекта који је данас представљен инвеститорима, има и друге урађене пројекте, међу којима је онај за модеран логистички центар на нишком аеродрому, као и пројекат за измештање великог железничког чвора.

 

Према његовим речима, Град Ниш има доста потенцијала и за браундфилд инвестиције, јер има доста празних хала у фабрикама које су остале без радника и које су сада споменик онога што је некада Ниш представљао.

 

Перишић је нагласио и да ће јавни позив за јавно-приватно партнерство, за решавање проблема комуналног отпада града Ниша и још осам локалних самоуправа који је у току, бити продужен за 45 дана.