1

145. седница Градског већа

Нишка топлана била је главна тема седнице Градског већа. С обзиром на то да су одређене нове цене топлотне енергије, која зависи искључиво од цене гаса, као и то да ће 1. октобра гас појефтинити 26 одсто, у Топлани очекују да ће им се велики број људи који су добили решење о привременој обустави обратити са захтевом да остану у систему даљинског грејања.
У прилог томе иде и најава Агенције за енергетику како ће у последњем кварталу цена природног гаса бити још нижа, те су реална очекивања да падне и цена топлотне енергије.
Почиње реорганизација ЈКП Горица, која већ дуже време има великих проблема у пословању. Сектор “Зеленило” припојиће се ЈКП Медиана, где је пре оснивања Горице и био, а сектор “Сигнализација” прећи ће у ЈП Паркинг сервис. Горица ће наставити да се бави погребним услугама и одржавањем гробаља, али ће у надлежност добити и одржавање сеоских гробаља. Горица је постала неодрживи систем са наслеђеним дуговима, гомилом неповољних краткорочних кредита и прегломазном администрацијом, сматра градоначелник проф.др  Зоран Перишић.
Договор је да, након септембарске седнице Скупштине града, Горица има рок од 30 дана да склопи посебне уговоре о преузимању делатности са паркинг сервисом и Медианом, како би све било спремно за октобарску седницу градског парламента.

 
ИПА програм прекограничне сарадње

У Градској кући презентован је Интерег Ипа програм прекограничне сарадње Србије и Бугарске за период до 2020.године.Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић,рекао је да је-„Општи циљ Интерег Ипа програма  је постизање уравнотеженог и одрживог развоја пограничног региона између Бугарске и Србије као дела европског простора, који би био постигнут кроз планиран економски раст, прилагођавање климатским променама и унапређење система образовања.
Укупна сума издвојена за први позив за прикупљање предлога пројеката је  нешто више од 12,5 милиона евра.
Овим позивом даје се могућност потенцијалним кандидатима из Бугарске и Србије, да пријаве заједничке пројекте на територији прекограничног региона:
За Бугарску то су Области Видин, Монтана, Враца, Софија, Перник, Ћустендил, а за Србију следећи окрузи – Борски, Зајечарски, Нишавски, Топлички, Пиротски, Јабланички и Пчињски.
Погранична област у којој се спроводи ИПА програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија покрива територију од  скоро 40.000 км2 са 12 административних јединица: 6 региона у Бугарској,  и 6 округа у Србији, који представљају еквивалентне статистичке територијалне административне јединице.
Циљ овог програма је јачање територијалног једниства пограничног региона Бугарске и Србије, конкурентност територије као и одрживост развоја кроз економску и социјалну сарадњу и сарадњу у области заштите животне средине дуж административне границе.“
Кроз овај пројекат даје се и   подршка развоју инфраструктуре која омогућава друштвени и економски напредак и унапређење животне средине са обе стране границе као и јачање економске синергије у региону и унапређење капацитета уз коришћење  заједничког регионалног потенцијала.
И на крају један од значајних циљева је и  промовисање  принципа одрживог развоја у  оквиру програма прекограничне сарадње  у областима од значаја за унапређење међусобног разумевања и поштовања,  кроз развој модела успешне сарадње у пословном сектору,  на нивоу локалних представника интересних група, као и  на политичком нивоу  у областима кључних приоритета.