Glavni projekat sanacije, rekultivacije i zatvaranja segmenta S4 deponije “Bubanj”

image_pdfimage_print

150806-deponija

Zamenik gradončelnika Ljubivoje Slavković, sa diretkorom JKP “Mediana” Bratislavom Vučkovićem i resornim načelnicima obišli su gradsku deponiju “Bubanj”. Na deponiji “Bubanj” počela je sanacija polja S4, što će omogućiti odlaganje otpada na tom prostoru u naredne dve godine i stvoriti vizuelno lepšu granicu prema groblju. Za dve godine Niš će dobiti regionalnu deponiju “Keleš”, koja će trajno rešiti problem sa odlaganjem otpada u Nišu, rekao je tom prilikom zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković. Definisanje sanacije, zatvaranja i rekultivacije segmenta S4 gradske deponije “Bubanj” na način koji je u saglasnosti sa domaćom regulativom i pravilima struke. Rešenje sanacije segmenta S4 obuhvata i rešenje daljeg odlaganja otpada u kraćem vremenskom periodu (minimalno dve godine), koji je zapravo prelazni period do početka realizacije regionalnog sistema.

Opšti ciljevi projekta odnose se na poboljšanje uslova života ljudi i očuvanje životne sredine u smislu smanjenja negativnih uticaja nastalih neadekvatnim sistemom prikupljanja i odlaganja svih vrsta otpadnih materija.

Ukupna površina postojeće deponije je 31,07 ha, od čega je na području Grada Niša 23,25 ha, a na području Opštine Doljevac 7,82 ha. Zemljište je javno. Površina segmenta S4 deponije koji je predmet ovoga projekta iznosi oko 2,5 ha. Nakon završetka eksploatacije segmenta S4 planira se otparanje novog polja S5 na prostoru koji je obuhvaćen granicama gradske deponije, što će biti obrađeno zasebnim projektom.

Radovi na sanaciji postojeće deponije podeljeni su na dve faze:

  • Faza I – obuhvata aktivnosti na sanaciji postojećih površina deponije i obezbeđivanje povoljnijih uslova za dalje odlaganje otpada;
  • Faza II – obuhvata sve aktivnosti nakon sanacije postojeće deponije, odnosno odlaganje otpada i potpuno zatvaranje i rekultivaciju deponije.

Vrednost ugovorenih radova za Faza I je 60.000.000,00 dinara a izvođač radova je “MILLENNIUM TEAM” doo Beograd.

Vršenje stručnog nadzora povereno je JP Direkcija za izgradnju grada Niša.

Možda Vas zanima i sledeće...