1

Изјава Градоначелника поводом годишњице “Олује”

“Свако страдање и уништавање људског рода, мора да нам пробуди саосећање и жељу да помогнемо. У нашем граду тренуто живи око 2000 избеглих и прогнаних лица током ратова на просторима бивше СФРЈ.

Град Ниш, у циљу крајње интеграције прогнаних са простора бивших република СФРЈ, предузео је и предузимаће све неопходне активности и учиниће све напоре, пре свега у циљу њихове стамбене и економске интеграције. Према Локалном акционом плану за помоћ избеглим лицима, који је усвојила Скупштина Града Ниша 2013. године, предвиђена је изградња 200 станова, 160 монтажних кућа, откуп 40 сеоских домаћинстава, помоћ у пакетима грађевинског материјала. Опредељена је локација за изградњу 55 станова у несељу Бранко Бјеговић, који ће бити финансирана из Регионалног стамбеног пројекта. Од 2014. године пружа се једнократна новчана помоћ, као и помоћ у пакетима огрева социјално угроженим лицима из наведене популације. У протеклим годинама мислили смо и о економском оснаживању прогнаних људи путем пројеката који подстичу и помажу самозапошљавање и запошљавање. Град Ниш ће и на даље констатно пружати помоћ у складу са својим могућностима”,

каже се у саопштењу Градоначелника Ниша проф. Др Зорана Перишића.




Дан сећања на страдање и прогон

 

Поводом обележавања Дана сећања на страдање и прогон Срба у акцији Олуја, 5. августа у 12 сати огласиће се сирене за јавно узбуњивање у трајању од 60 секунди.

Сирене ће, како саопштава Штаб за ванредне ситуације града Ниша, емитовати сигнал за престанак опасности.

У складу са чланом 4. Закона о обележавању Дана жалости на територији Србије, заставе Републике Србије и града Ниша спуштене су на половину јарбола.