1

Отворено саветовалиште за дијабетес

150729-dijabetes

Саветовалиште за дијабетес прво у Србији отворено је у нишком Дому здравља, на иницијативу Министарства здравља. Овај центар има за циљ рано откривање дијабетеса и смањење броја оболелих. У Србији је тренутно регистровано око 710 хиљада дијабетичара, али се сматра да је број већи јер се болест открива најчешће о тек када наступе кардиоваскуларне сметње.

У савременој медицини постоји потреба да се кроз увођење оваквих саветовалишта у здравствени систем Србије формулишу и примене што бољи стандарди у пружању медицинских услуга грађанима и да се превентивно делује на настанак болести.

У европским земљама које имају дугу традицију уређења здравствене заштите, у току последње деценије се увелико примењује јединствен начин дијагностиковања, лечења и праћења појединих болести.

Дијабетес настаје интеракцијама различитих фактора, а пре свега генетских фактора, фактора спољашње средине и самог начина живота. Хипергликемија која карактерише дијабетес је последица или смањене потрошње гликозе или њене повећане продукције.

Све су ово разлози због којих дијабетес морамо схватити веома озбиљно, а оваква саветовалишта су један од начина да се едукацијом и превенцијом болест држи под контролом.

Промена стила живота је неопходна скоро код свих дијабетичара а односи се на тип исхране, физичку активност и одржавање телесне тежине у пожељним границама.