1

Нова донација нишком аеродрому

150729-aerodrom-rentgen

Аеродром “Константин велики” у Нишу добио је на поклон од аеродрома “Никола Тесла” у Београду рендген уређај за проверу пртљага, чиме је настављена одлична сарадња две српске ваздушне луке.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић најсрдачније се захвалио директорки Директората цивилног ваздухопловства Мирјани Чизмаров и директору аеродрома “Никола Тесла” у Београду Саши Влаисављевићу на урученој донацији нишком аеродрому “Константин Велики”.

“Нашем аеродрому дониран је рендген уређај за контрадиверзиони преглед ручног пртљага који ће повећати безбедност аеродрома, али и допринети да се процедура прегледа пртљага одвија без великих застоја и задржавања путника. Захвални смо аеродрому Никола Тесла који је још једном показао друштвену одговорност и жељу да помогне развој нишке ваздушне луке. Захваљујући ангажованости Директората цивилног ваздухопловства у блиској будућности очекујемо и инсталирање система за сателитско навођење авиона што је међународни стандард у погледу безбедности ваздухоплова. Већ је обезбеђен систем АЛС за земаљско навођење авиона који ће ускоро бити инсталиран на аеродрому. Такође желим да истакнем спремност града да заједно са Директоратом цивилног ваздухопловства конкурише код приступних фондова ЕУ како би се добила средства за набавку неопходне опреме, али и модернизацију аеродромске зграде”, рекао је градоначелник Перишић.

Наведена опрема подразумева рендген уређај за контрадиверзиони преглед ручног пртљага. Важно је нагласити да је Аеродром “Константин Велики” Ниш и до сада, кад је реч о технологији рада и опреми ове службе, испуњавао све неопходне критеријуме по питању обезбеђивања ваздушног саобраћаја. Међутим, донацијом најсавременије опреме која садржи софистициране техничке системе у складу са највишим светским ваздухопловним стандардима из ове области, нишки аеродром има могућност да у домену обезбеђивања додатно појача своје капацитете, пошто ће савремену опрему пратити и нова технологија рада наших служби.

Конкретно, предности новог рендген уређаја су:

  • Већа продорност генератора рендгена – ово омогућава бољу пројекцију слике на монитору па је јасније какав је садржај ручног пртљага;
  • Уређај поседује инсталиран ТИП систем за архивирање пројектованих слика сумњивих предмета;
  • Рад на овом уређају не захтева ручни преглед пртљага од стране оператера по принципу случајног узорка;
  • Смањује радно оптерећење оператера КД контроле – самим тим утиче на константан квалитет рада оператера.Отворено саветовалиште за дијабетес

150729-dijabetes

Саветовалиште за дијабетес прво у Србији отворено је у нишком Дому здравља, на иницијативу Министарства здравља. Овај центар има за циљ рано откривање дијабетеса и смањење броја оболелих. У Србији је тренутно регистровано око 710 хиљада дијабетичара, али се сматра да је број већи јер се болест открива најчешће о тек када наступе кардиоваскуларне сметње.

У савременој медицини постоји потреба да се кроз увођење оваквих саветовалишта у здравствени систем Србије формулишу и примене што бољи стандарди у пружању медицинских услуга грађанима и да се превентивно делује на настанак болести.

У европским земљама које имају дугу традицију уређења здравствене заштите, у току последње деценије се увелико примењује јединствен начин дијагностиковања, лечења и праћења појединих болести.

Дијабетес настаје интеракцијама различитих фактора, а пре свега генетских фактора, фактора спољашње средине и самог начина живота. Хипергликемија која карактерише дијабетес је последица или смањене потрошње гликозе или њене повећане продукције.

Све су ово разлози због којих дијабетес морамо схватити веома озбиљно, а оваква саветовалишта су један од начина да се едукацијом и превенцијом болест држи под контролом.

Промена стила живота је неопходна скоро код свих дијабетичара а односи се на тип исхране, физичку активност и одржавање телесне тежине у пожељним границама.