1

Акција Агенција зе безбедност саобраћаја у Нишу

150723-pojas-saobracaj

Данас је у Нишу промовисан ефекат употребе сигурносног појаса, кроз симулацију чеоног судара (симулатор “коса раван”) и превртања возила (симулатор “Ражањ”).

Сви заинтересовани грађани били су у прилици да у потпуно безбедним и контролисаним условима осете ефекат сигурносног појаса у случају саобраћајне незгоде. Циљ ове активности је повећање свести учесника у саобраћају о значају и ефектима употребе сигурносног појаса.

“Заједнички циљ свих нас је да оваквим акцијама учинимо корак у правцу едукације будућих возача, али и да генерално подигнемо свест свих учесника у саобраћају и утичемо на смањење броја саобраћајних незгода” рекао је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић који је и лично пробао симултаор превртања возила.

Агенција за безбедност отпочела је семинар унапређења знања за инструкторе вожње. Ово је нова институција дефинисана Законом о безбедности саобраћаја где су сви инструктори који се у ауто-школама баве обуком возача обавезни да пролазе кроз семинаре унапређења знања у периоду од пет година колико важе њихове лиценце за рад.

На овим семинарима реализују се теме које су значајне за кандидате, оно што они раде у самом процесу обуке, а циљ тога је да се систем обуке у наредном периоду подигне на значајно виши ново.

Семинари се одржавају током целе године и идеја је да се они развијају и унапређују, а паралелно са њима ради са на успостављању семинара за предаваче теоријске наставе и испитиваче на теоријском испиту кандидата за возаче.
Потписан Меморандум о изградњи нове фабрике “Џонсон електрик” у Нишу

150723-johnson-memorandum

У фабрици Џонсон електрик у Нишу потписан је Меморандум о изградњи новог погона ове компаније. Потписивању Меморандума присуствовао је премијер Србије Александар Вучић.

Меморандум су потписали – у име владе министар привреде Жељко Сертић и Града Ниша градоначелник проф. др Зоран Перишић и у име компаније директор Џонсон електрик д.о.о. Маркус Шмиц, потпредседник те компаније за Европу Остин Ванг и заступник Џонсон електрик Лоран Кардон.

Проширење постојећих капацитета требало би, како је планирано, да буде реализовано у наредних пет година.

Премијер Србије Александар Вучић обишао је фабрику Џонсон електрика у Нишу и упознао се са условима рада и процесом производње и истакао да када се у потпуности заврши процес развоја ове компаније у Србији, нишка фабрика ће имати највећи број запослених у Србији.

Тренутно ова компанија запошљава 365 људи, од којих две трећине чине оператери који су сви запослени са евиденције Националне службе за запошљавање у Нишу.

До краја 2015. предвиђени број запослених је 582 радника, а онда ће, како је најављено, тај број да расте пропорционално и како би до 2020. године достигао број од 3.400 радника.

Компанија Џонсон електрик, која се бави производњом мотора, завојница, прекидача, флекс кругова и микроелектронике, први уговор с Владом Србије потписала је крајем 2013. који је подразумевао инвестицију од 15 милиона евра, зграду површине 10.000 квадратних метара и запошљавање до 1.000 радника до средине 2016.

Џонсон електрик је глобална компанија са седиштем у Хонг Конгу и запошљава више од 30.000 људи у више од 30 земаља света.