Upozorenje na opasnost od pojave šumskih požara

image_pdfimage_print

Republički hidro-meteorološki zavod Srbije, objavio je “Bilten prognoze meteoroloških uslova za pojavu šumskih požara za period od 20.07-16.08.2015. godine”.

Na osnovu podataka iz biltena za najavljeni period predviđa se veoma toplo vreme sa temperaturama iznad višegodišnjih proseka za ovo doba godine.

Prema najavama Republičkog hidro-meteorloškog zavoda u ovom periodu na Jugu i Istoku Srbije očekuju se veoma visoke temperature vazduha, pa postoji ektremna opasnost od pojave šumskih požara.

Na osnovu podataka iz ovog biltena Štab za vanredne situacije Grada Niša poziva sve građane da poštuju propise vezane za upotrebu vatre na otvorenom prostoru kako bi se izbegle sve neželjene posledice i eventualni šumski požari.

Na građane se apeluje da u prirodi budu svesni sebe i svojih postupaka, a to podrazumeva izbegavanje stvaranja otvorenog plamena, barem ako u blizini nema dostupne vode kojom bi se mogao ugasiti, ako se razduva vetar. Ako radite motornom testerom, budite pažljivi pri rukovanju gorivom i naravno, ne ostavljajte otpadke iza sebe, ako ni zbog čega drugog onda zbog mogućnosti da je nešto od tog materijala veoma lako zapaljivo.

Možda Vas zanima i sledeće...