1

Упозорење на опасност од појаве шумских пожара

Републички хидро-метеоролошки завод Србије, објавио је “Билтен прогнозе метеоролошких услова за појаву шумских пожара за период од 20.07-16.08.2015. године”.

На основу података из билтена за најављени период предвиђа се веома топло време са температурама изнад вишегодишњих просека за ово доба године.

Према најавама Републичког хидро-метеорлошког завода у овом периоду на Југу и Истоку Србије очекују се веома високе температуре ваздуха, па постоји ектремна опасност од појаве шумских пожара.

На основу података из овог билтена Штаб за ванредне ситуације Града Ниша позива све грађане да поштују прописе везане за употребу ватре на отвореном простору како би се избегле све нежељене последице и евентуални шумски пожари.

На грађане се апелује да у природи буду свесни себе и својих поступака, а то подразумева избегавање стварања отвореног пламена, барем ако у близини нема доступне воде којом би се могао угасити, ако се раздува ветар. Ако радите моторном тестером, будите пажљиви при руковању горивом и наравно, не остављајте отпадке иза себе, ако ни због чега другог онда због могућности да је нешто од тог материјала веома лако запаљиво.




Oтворене “Спортске игре младих”

150715-sportske-igre-mladih

Спортски пламен у центру Ниша. Запалила га је позната атлетичарка, првакиња Балкана у трци на 800 метара, Нишлијка Емилија Милановић. Знак да почињу Спортске игре младих.

У име града Ниша присутне је поздравио градски већник Милан Пешић.

“Данас је Ниш престоница спорта у Србији, јер имамо част да угостимо младе спортисте и све оне дечаке и девојчице који желе да се баве спортом и једнога дана остваре своје снове и буду део успешне спорстке породице у Србији, која из године у годину ниже успехе и пружа радост свим искреним љубитељима спорта.

Ове Спортске игре младих свој развојни пут почеле су 1996. године са главним циљем да омогуће основцима и средњошколцима учешће у организованим спортским такмичењима и другим бесплатним активностима током лета”, рекао је Пешић.

До сада је на играма учествовало преко 750.000 деце и младих, а ово је други пут да се ова манифестација одржава у градовима Србије. Ово је практично највећи аматерски спортски догађај у овом делу Европе, са јасном поруком – Спорт је закон!

Едукативни карактер ових такмичења уско је везан за промотивно-едукативну акцију “Живимо живот без дроге, јер дрога одузима живот”, чиме се указује на још једну важну димензију спорта, а то је здрав животни стил.




Честитка поводом Рамазанског Бајрама

150717-ramazan-bajram

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић честитао је свим верницима исламске вероисповести велики празник Рамазански Бајрам.

“Свим верницима исламске вероисповести честитам празник Рамазански Бајрам, са жељом да празник проведу у радости и весељу окружени својим пријатељима и породицом. У светлу овог великог муслиманског празника пожелео бих од срца да дух толеранције и међусобног поштовања преовладава међу свим људима без обзира на верска или политичка убеђења”.

Ове године Бајрам почиње 17. јула, по завршетку једномесечног рамазанског поста, током којег су се муслимани од изласка до заласка Сунца уздржавали од јела и пића, злих мисли и дела.

Бајрам намаз клањан је јутрос у пет сати и 54 минута у свим џамијама у Србији и региону.