Sastanak sa predstavnicima sindikata u komunalno-stambenoj delatnosti

150715-sindikat-gorica

Predstavnici sindikata, grada i poslodavci održali su zajednički sastanak u niškom Samostalnom sindikatu na kome su izneli probleme komunalnih preduzeća u Nišu. Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić govoreći o stanju u JKP “Gorica”, rekao je da 40 odsto radnika kosi travu u održavanju gradskog zelenila, a da 60 odsto daje nalog za kosidbu što je neodrživo. Gradonačelnik je rekao da za stanje u komunalnom sistemu Niša nije kriva sadašnja vlast. Učesnici skupa su se složili da će mere za ozdravljenje komunalnog sistema biti bolne i da će zajednički raditi na rešavanju nastalih problema. Predsednik Odbora za komunalno-stambenu delatnost tog sindikata u Srbiji Milan Grujić rekao je da su komunalni sistemi ranije bili amortizeri socijalnih gibanja, ali i da su na taj način ti sistemi urušeni. On je rekao da u komunalnom sistemu ima viška zaposlenih, ali da oni nisu nastali kao potreba procesa rada, već da je svaka politička garnitura zapošljavala svoje kadrove.

U razgovoru sa predstavnicima sindikata bilo je reči i o procesima poput nagoveštaja smanjenja broja zaposlenih u ovom sektoru, kao i mogućnostima državno-privatnih partnerstava u komunalnoj delatnosti.

Predstavnik sindikata JKP Gorica, preduzeća koje se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji rekao je da je ovo preduzeće nakon osamostaljenja od JKP Medijana 2009 godine upalo u dubiozu zahvaljujući kašnjenju uplate od strane tadašnjeg rukovodstva grada, tako da je do 2012. godine dugovanje ovog preduzeća dostiglo 174 miliona dinara zbog neredovnog priliva novca. Tada je u stalnom radnom odnosu bilo 492 radnika, a 70 posto poslova izvršavano je u korist osnivača tj. grada Niša. Sadašnja situacija uzrokovana je upravo dugovanjima nastalim u tom periodu prema dobavljačima, a zatim i uzimanje nepovoljnih kredita od poslovnih banaka, čime je preduzeće dodatno produbilo svoje finansijske probleme. Prema njegovim rečima sadašnje rukovodstvo Grada učinilo je suštinske korake kako bi se pomoglo preduzeću, a to je potpisivanje kolektivnog ugovora na nivou grada u komunalnim delatnostima, zatim formiranje radne grupe koja se bavi isključivo problemima ovog preduzeća, ali i ubrzana dinamika prenosa sredstava čime su se stekli uslovi da radnici do petka dobiju dve zaostale zarade. Dugoročno rešenje predstavnici sindikata “Gorice” vide u smanjenju zavisnosti ovog preduzeća u odnosu na Grad Niš.