1

Спортске игре младих

150715-sportske-igre-mladih

Спортске игре младих промовишу начин живота утемељен на разумевању, пријатељству, солидарности и “fair-play”-у и највећа су аматерска манифестација по броју такмичења у Европи. Деца ће се такмичити у 10 спортова: мали фудбал, рукомет, одбојка, улична кошарка, тенис, стони тенис, шах, одбојка на песку, између две ватре и атлетика-трчање на 60m.

СИМ Турнеја радости у Нишу одржаће се у четвртак 16. јула, с почетком у 17:00 сати на Тргу краља Милана.

Позивамо вас да присуствујете свечаности отварања Турнеје радости Спортских игара младих у којој ће учествовати и градоначелник Ниша, познати спортисти, јавне особе и деца основних школа града Ниша. Свечаност отварања обележиће паљење пламена Спортских игара младих.
Састанак са представницима синдиката у комунално-стамбеној делатности

150715-sindikat-gorica

Представници синдиката, града и послодавци одржали су заједнички састанак у нишком Самосталном синдикату на коме су изнели проблеме комуналних предузећа у Нишу. Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић говорећи о стању у ЈКП “Горица”, рекао је да 40 одсто радника коси траву у одржавању градског зеленила, а да 60 одсто даје налог за косидбу што је неодрживо. Градоначелник је рекао да за стање у комуналном систему Ниша није крива садашња власт. Учесници скупа су се сложили да ће мере за оздрављење комуналног система бити болне и да ће заједнички радити на решавању насталих проблема. Председник Одбора за комунално-стамбену делатност тог синдиката у Србији Милан Грујић рекао је да су комунални системи раније били амортизери социјалних гибања, али и да су на тај начин ти системи урушени. Он је рекао да у комуналном систему има вишка запослених, али да они нису настали као потреба процеса рада, већ да је свака политичка гарнитура запошљавала своје кадрове.

У разговору са представницима синдиката било је речи и о процесима попут наговештаја смањења броја запослених у овом сектору, као и могућностима државно-приватних партнерстава у комуналној делатности.

Представник синдиката ЈКП Горица, предузећа које се налази у тешкој финансијској ситуацији рекао је да је ово предузеће након осамостаљења од ЈКП Медијана 2009 године упало у дубиозу захваљујући кашњењу уплате од стране тадашњег руководства града, тако да је до 2012. године дуговање овог предузећа достигло 174 милиона динара због нередовног прилива новца. Тада је у сталном радном односу било 492 радника, а 70 посто послова извршавано је у корист оснивача тј. града Ниша. Садашња ситуација узрокована је управо дуговањима насталим у том периоду према добављачима, а затим и узимање неповољних кредита од пословних банака, чиме је предузеће додатно продубило своје финансијске проблеме. Према његовим речима садашње руководство Града учинило је суштинске кораке како би се помогло предузећу, а то је потписивање колективног уговора на нивоу града у комуналним делатностима, затим формирање радне групе која се бави искључиво проблемима овог предузећа, али и убрзана динамика преноса средстава чиме су се стекли услови да радници до петка добију две заостале зараде. Дугорочно решење представници синдиката “Горице” виде у смањењу зависности овог предузећа у односу на Град Ниш.