Završen drugi ciklus besplatnog kursa srpskog jezika za dijasporu

150626-skype

Kancelarija za dijasporu u Gradskoj kući održala je prezentaciju rezultata projekta “Da te ceo svet razume” – drugi ciklus besplatnog kursa srpskog jezika za dijasporu preko kompjuterskog programa “Skajp”. Projekat su realizovali OCD Proaktiv, Filozofski fakultet u Nišu i Kancelarija za saradnju sa dijasporom Grada Niša, uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Ovom prilikom studentima Filozofskog fakulteta koji su držali časove srpskog jezika deci i omladini iz dijaspore, obratili su se načelnica Službe za poslove Gradonačelnika, Sanja Milijić Milojković, predstavnik Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Vukman Krivokuća, ispred OCD PROAKTIV Ivan Topalović; zatim predstavnici Filozofskog fakulteta u Nišu: dekan Prof. dr Goran Maksimović, Doc. dr Irena Teofilović Cvetković, prof. dr Marina Janjić; i šef Kancelarije za saradnju sa dijasporom Grada Niša, Bojana Pejčić.

Prezentovani su rezultati projekta, evaluacija učesnika u projektu koja pokazuje da su svi učenici iz dijaspore i njihovi roditelji (u slučajevima gde se nastava držala maloletnoj deci) zadovoljni ovakvim vidom nastave. Svi su dali najviše ocene projektu: 11,5% dalo je ocenu 4, a 88,5% ocenu 5.

U projektu je učestvovalo 24 studenta sa Departmana za srpski jezik Filozofskog fakulteta u Nišu. Nastava se odvijala dva puta nedeljno u trajanju od 45 minuta, u toku 3 meseca za 35 učenika iz dijaspore. Učenici koji su učestvovali u projektu su iz 10 različitih zemalja: Grčka, SAD, Engleska, Norveška, Venecuela, Italija, Danska, Austrija, Nemačka i Mađarska.

Najčešći motivi za prijavljivanje učenika iz dijaspore bili su najpre učenje maternjeg jezika i pisanje ćirilice, zatim komunikacija sa porodicom i prijateljima iz Srbije, usavršavanje srpskog jezika (gramatika, pravopis…), očuvanje i negovanje srpskog jezika, moderan vid učenja jezika kao što je ovaj preko skajpa i zbog eventualnog povratka i studiranja u Srbiji.

Studentima su svečano uručeni sertifikati Filozofskog fakulteta u Nišu o odslušanoj edukaciji o predavanju srpskog jezika kao zavičajnog, zatim preporuke Grada Niša i Priručnik za predavanje srpskog jezika kao zavičajnog.