1

Инвеститори из Грчке у Доњој Трнави

150623-grcka

У Градској кући данас је боравио Адонис Ладас директор грчке компаније “Еуро фуд” који је најавио почетак инвестиције вредне 2,5 милиона евра у селу Доња Трнава.

Делегацију из Грчке примио је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић и изразио задовољство обновом задруге у Доњој Трнави. Заједно са задругом у овом селу грчки инвеститори ће преуредити већ постојеће објекте у постројења за прераду парадајза и производњу парадајз пиреа. Очекује се да у првој години рада постројење произведе око 20.000 тона парадајз пиреа, а постепено овај број ће се повећавати до цифре од 60.000 тона која се очекује током треће године рада. У производњу и прераду парадајза биће укључено око 600 коопераната и 40 запослених, а број оних који ће радити на преради поврћа требало би током три године да порасте на 150 запослених. Веома је значајно да ће компанија из Грчке вршити откуп парадајза од свих произвођача у региону који током сезоне не буду продали своје приносе. Кооперанти који ће своје приносе продавати Грчком партнеру моћи ће према прелиминарним прорачунима да за 3 месеца зараде по једном хектару око 3000 еура. Постројење за прераду парадајза, требало би да крене са радом првог септембра ове године.
Саопштење за јавност Градског већа

Због бројних примедби грађана и корисника, који користе услуге даљинског грејања на висину рачуна, у циљу заштите и утврђивању пуне истине по овом питању, Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, формирао је Радну групу која ће одлучивати по примедбама корисника. Радну групу чине представници Одсека за енергетику надлежне градске управе, представници ЈКП „Градска топлана“, ЈКП „Обједињена наплата“, један представник удружења потрошача „Форум“ и твз. удружења скупштина станара.

Градско већа Ниша, упозорава да свако позивање корисника даљинског грејања да се колективно искључе са система је крајње неодговоран чин, који у периоду грејне сезоне може произвести несагледиве последице на квалитет становања, здравље и безбедност грађана.

Градско веће уверава јавност да је пораст цене грејања у протеклој грејној сезони уследило као нужна последица повећања цене природног гаса који се доминантно користи као енергент. Садашња цена услуге даљинског грејања налази се на економском минимуму, израчунава се на основу цене енергента и оправданих трошкова пословања, те је свако њено смањење потпуно неодрживо без претходног смањења цене енергента или осталих трошкова пословања.

С обзиром да корисници услуге даљинског грејања нису у прилици да бирају начин загревања свог простора, имајући у виду релетивно високе трошкове ове услуге у односу на дуге врсте грејања, Градско веће ће донети и од наступајуће грејне сезоне применити мере социјалне заштите угрожених купаца топлотне енергије.

Градско веће подржава предлог мера Одсека за енергетику УКДЕС, које имају за циљ смањење корисникових трошкова за услугу даљинског грејања, кроз смањење и оптимизацију трошкова за производњу топлотне енергије што ће постепено утицати на смањење цене, али и кроз смањење потрошње топлотне енергије од стране корисника, тј. количине енергије коју корисник троши.

Јавни иступи представника тзв. удружења скупштина станара пропагирају неистину и дезинформацију! Није истина да се из цене даљинског грејања финансирају политичке странке! Онај ко то тврди грубо дезинформише и обмањује грађане Ниша. Не постоји податак из области услуге даљинског грејања у Нишу који није јаван или не може бити доступан јавности.

С обзиром на неистините тврдње тзв. удружења скупштина станара које се односе на цену гаса, а које имају за циљ узнемирење јавности, Градско веће захтева да ЈКП „Градска топлана“ објави на свом сајту све фактуре за енергенте из протекле грејне сезоне.

Град Ниш
Градско веће