1

Предаја лабарума

150602-labarum

У цркви светог Цара Константина и Царице Јелене Његово преосвештенство владика нишки др Јован уручио је градоначелнику Ниша проф. др Зорану Перишићу лабарум са Христовим монограмом, чиме је симболично означен почетак прославе градске славе.

Градоначелник Ниша је примајући лабарум рекао да „узимајући у руке овај лабарум и чекајући с радошћу дан нашег светог Цара Константина и Свете царице Јелене сећам се речи нашег светог владике Николаја Велимировића који је рекао упоређујући веру и знање. Ако путници знају, рецимо, колико је каменова у калдрми пута и колико је зрна песка под калдрмом, и ако знају имена свег дрвећа и свих травки што расту покрај пута – шта им помаже све то знање, ако не знају где је пут почео, и где ће се завршити, и одакле су пошли и куда иду?“

Управо зато пред свима нама је обавеза да не заборављајући своју историју и своју православну веру која нас је духовно оснажила, покажемо вољу и способност да превазиђемо тешко бреме времена у којем живимо и да смо спремни борити се за истинску слободу, људско достојанство и толеранцију које нам је Бог даровао, а Цар Константин уобличио доношењем историјског Едикта.

Славећи ову славу Град Ниш и грађани Ниша показују да поштују историју и да цене све оне који су живели на овим просторима пре много векова.

Али ова слава представља и велику одговорност и обавезу за све нас да покажемо узорним и поштеним радом да смо достојни славне историје и традиције овог града“ рекао је градоначелник.