Predaja labaruma

image_pdfimage_print

150602-labarum

U crkvi svetog Cara Konstantina i Carice Jelene Njegovo preosveštenstvo vladika niški dr Jovan uručio je gradonačelniku Niša prof. dr Zoranu Perišiću labarum sa Hristovim monogramom, čime je simbolično označen početak proslave gradske slave.

Gradonačelnik Niša je primajući labarum rekao da „uzimajući u ruke ovaj labarum i čekajući s radošću dan našeg svetog Cara Konstantina i Svete carice Jelene sećam se reči našeg svetog vladike Nikolaja Velimirovića koji je rekao upoređujući veru i znanje. Ako putnici znaju, recimo, koliko je kamenova u kaldrmi puta i koliko je zrna peska pod kaldrmom, i ako znaju imena sveg drveća i svih travki što rastu pokraj puta – šta im pomaže sve to znanje, ako ne znaju gde je put počeo, i gde će se završiti, i odakle su pošli i kuda idu?“

Upravo zato pred svima nama je obaveza da ne zaboravljajući svoju istoriju i svoju pravoslavnu veru koja nas je duhovno osnažila, pokažemo volju i sposobnost da prevaziđemo teško breme vremena u kojem živimo i da smo spremni boriti se za istinsku slobodu, ljudsko dostojanstvo i toleranciju koje nam je Bog darovao, a Car Konstantin uobličio donošenjem istorijskog Edikta.

Slaveći ovu slavu Grad Niš i građani Niša pokazuju da poštuju istoriju i da cene sve one koji su živeli na ovim prostorima pre mnogo vekova.

Ali ova slava predstavlja i veliku odgovornost i obavezu za sve nas da pokažemo uzornim i poštenim radom da smo dostojni slavne istorije i tradicije ovog grada“ rekao je gradonačelnik.

Možda Vas zanima i sledeće...