1

Обележен јубилеј битке на Чегру

150531-cegar

На спомен комплексу “Чегар” одржана је државна свечаност поводом дана када се током Првог српског устанка одиграла чувена битка на Чегру, када је ресавски војвода Стеван Синђелић са својих 300 бораца одолевао далеко бројнијем непријатељу.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић положио је венац на спомен обележје и између осталог рекао “споменици прошлости су обележја града, доказ његовог порекла и значаја, они вежу прошлост, садашњост и будућност, везују нас са нашим прецима.

Наши споменици садрже у себи дух предака, говоре о њиховим патњама, њиховим страдањима, њиховим борбама за бољи живот и сигурну будућност, говоре о љубави према отаџбини.

Управо је битка на Чегру симбол српске жеље за слободом. У тој борби за слободу српског народа, на овом месту погинуло је на хиљаде српских војника и то не треба сматрати поразом, јер овај пораз на бојном пољу представља својеврстан морални подвиг, који је надахнуо долазеће генерације за истрајну борбу за ослобођењем.

Осиона османска власт подигла је кулу од лобања – Ћеле-кулу, у коју су узидане 952 главе српских мученика и праведника палих на Чегру. Ова кула, чије дизање представља варварски чин у циљу застрашивања народа, постигла је суппротан ефекат и постала је симбол борбе за слободу.

Битка на Чегру је једна од пресудних битака вођених у Првом српском устанку између српских устаника и Турака.

Бој на Чегру је остао велико надахнуће сликарима, писцима, вајарима, композиторима, али су међу многим устаничким јунацима најславнији постали они који су од народа добили “своје” песме. Стихови о војводи Синђелићу постали су права ратничка химна.

Цитат једног од највећих државника модерне Европе Шарла де Гола, одсликава најупечатљивије дух борбе једног народа. Он је рекао:

“Патриотизам је када ти љубав према властитом народу буде на првом месту; а национализам је када ти мржња према другим народима буде на првом месту”.

Чегарски јунаци дали су свој живот због искрене љубави према свом народу, а наша је обавеза да никада не заборавимо овај подвиг и док је света и века сећамо се јунака који су своје животе положили за слободу Србије. Нека им је вечна слава и хвала”.




Полумаратон

150531-polumaraton

После Београдског, Бањалучког, Сомборског маратона одржан је традиционални Нишки полумаратон.

Нишки полумаратон када је последњи пут одржан постао је “пунолетан”! Традиција дуга сада већ 19 година стартовала је на Тргу краља Милана.

На полумаратону учествовало је преко 150 учесника из земаља у окружењу и Србије.

И ове године у склопу полумаратона одржане су трке основаца и средњошколаца као и беби маратон. Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић свечано је отворио полумаратон и означио почетак трке.

“Трчимо јер желимо да дамо пример људима да треба изаћи напоље и бавити се спортом. Полумаратон је сјајна прилика за то, да људи породично изађу и свету пошаљемо слику заједништва. Очекујемо много деце на стази, породица, старијих, сви смо ту да покажемо космополитски дух Ниша. Град је веома поносан на полумаратон, који постоји већ скоро две деценије и сваке године даје неку нову димензију. Ова трка је већ на неки начин и симбол Ниша и циљ нам је да сваке године имамо више учесника на овом полумаратону”, рекао је градоначелник.




Педесетница

150601-pedesetnica

У Саборном храму у Нишу обележен празник Силаска Светог Духа на апостоле у народу познатији као Педесетница или Духови. Свету архијерејску литургију служило је Његово преосвештенство владика нишки др Јован. Овај велики празник слави се три дана, а Саборни храм у Нишу посвећен је управо овом догађају када се педесет дана после васкрса на Свете Апостоле спустио Свети Дух у виду огњених језика, чиме су примили благодат за ширење вере Христове, тако да је практично овај празник и историјски почетак цркве као институције. Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић присутствовао је богослужењу и владики, свештеницима и свим парохијанима честитао празник.




Музички едикт

150531-muzicki-edikt

У Светосавском дому почео бијенални фестивал “Музички едикт” посвећен црквеном хорском певању. Данас црквени хорови и црквено појање представљају неодвојиви део историје националног и културног изграђивања наше земље, као и духовно и уметничко извориште српске модерне музике.

Најстарији хорови у Србији у својству краљевских амбасадора културе Србије, певали су пред највећим владарима Европе, одржавали добротворне концерте, школовали талентоване музичаре и помагали сиромашне ђаке.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић рекао је на отварању фестивала да “црквено хорско и појачко певање су неодвојиви део сваког богослужења, управо зато што је њихова лепота изаткана од љубави Божије, чија се топлина песмом излива на вернике и подстиче на молитву. Од прапочетка музика је основни језик вере. Певати молитвено, певати у славу Бога, увек је била част.

Ниш као родни град цара Константина, представља значајно место на хришћанској карти света, тачку пресека на старом римском путу и посебно нам је задовољство што ћемо током трајања Музичког едикта угостити најрепрезентативније ансмабле света који учешћем на овој светковини музике, изграђују специјалне везе и граде мостове пријатељства са нашим градом”.




Дан полиције

150530-policija

Дан Министарства унутрашњих послова и уједно Дан полиције oбележен је у полицијској управи у Нишу. Ручним часовницима град је даривао најбоље припаднике управе. Овај датум враћа нас у далеку 1862. годину када се на празник Свете Тројице одиграо први сукоб српске жандармерије са непријатељем. Данас више од 150. година касније, борба против свих видова криминалитета и корупције једна је од кључних улога наше полиције. Криминалистичка полиција, показала је завидан степен опремљености и стручности у борби против организованог и привредног криминала и својим константним активностима са осталим службама безбедности пружила значајан допринос јачању поверења грађана Србије, али и јачању поверења других држава и међународних организација у институције наше државе.

“Ако смо сви заједно спремни суочити се са сталним проблемима на пољу безбедности, то недвосмислено мора значити и да смо спремни из својих редова одстранити све оне који се на било који начин оглушују о закон и принципе поштовања државних институција.

Велика је част бити полицајац, али исто тако морам рећи да због степена одговорности овај позив није лако обављати, а у постојећој ситуацији великих одрицања и штедње на нивоу целе државе примања људи који свакодневно излажу живот опасностима, нису велика.

Град Ниш улаже напоре да у складу са сопственим могућностима помогне полицијским службеницима. Донирали смо до сада саобраћајној полицији сет зимских гума, интервентној јединици уручили нова возила. Свакако да ћемо и убудуће кад год се укаже потреба дати све од себе да помогнемо нашој полицији да макар основни услови функционисања буду задовољени.” рекао је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић на свечаности у нишкој Полицијској управи.




Конкурс “Млади 2015”

150601-mladi-2015

На деветом по реду конкурсу Ниш Арт Фондације “МЛАДИ 2015” учествовало је преко 500 младих уметника од 18 до 35 година са преко 1.500 радова.

Наградни фонд је и ове године као и ранијих година: Прва награда – 10.000 евра, друга – 5.000 евра и трећа награда – 3.000 евра у бруто износу.

“Оскар Вајлд је рекао да је “тајна живота у уметности”. Уметност нам пружа могућност да креирамо нове светове. Не може се сигурније побећи од света него кроз уметност и не може се сигурније спојити са њиме него преко уметности.

Ви сте драги моји талентовани и млади људи управо та наша спона са светом, светом лепоте.

Велика част за Град Ниш је да је на овом деветом по реду конкурсу Ниш Арт Фондације “МЛАДИ 2015” учествовало преко 500 младих уметника од 18 до 35 година и да је пристигло преко 1.500 радова.

Сада би ја требало да уобичајено у складу са протоколом кажем да чланови жирија иако прекаљени асови у свету уметности нису имали нимало лак задатак да одаберу најбоље.

Али ја ћу рећи да су имали пре свега јако леп задатак, јер су могли током тог незахвалног посла одабира најбољих да уживају у свим прстиглим радовима, јер овде нема добрих и лоших, победника и губитника, победници сте сви ви и сви ми, победник је једноставно уметност и лепота” рекао је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић на додели награда.




Ускоро Регионални центар за управљање отпадом “Келеш”

150529-keles

Регионална развојна агениција Југ (РРА Југ) у сарадњи са градом Нишем објавила је јавни позив компанијама заинтересованим за добијање концесија на управљање новом нишком депонијом на локацији Келеш.

У Градској кучи где је позив објављен присуствовали су председници осам општина које ће користити регионалну депонију Келеш.

Јавни позив биће отворен 120 дана, рок за отварање понуда је 60 дана, а концесије ће бити дате на рок од 25 година.

Нова депонија треба да буде изграђена на 70 хектара површине која се налази на територији општине Дољевац.

Нико у Југоисточној Европи до сада није урадио концесије на управљање отпадом. Сакупљање отпада и даље ће радити комунална предузећа појединих општина на исти начин како су то радиле и до сада.

Да би неко могао да конкурише за добијање концесија у депонији Келеш у Нишу мора да има најмање 10 година искуства у изградњи технологије са којом конкурише, да има најмање пет година искуства у управљању и најмање једно постројење које ради и у коме се могу проверити параметри квалитета.

Конкурс можете видети на следећој страници:

http://rra-jug.rs/javni-poziv-za-davanje-koncesije/




132. седница Градског већа

И поред тога што је реализација градског буџета за 2014. годину била 68%, у прошлој години град је приходовао седам милијарди и сто педесет милиона динара, док су расходи износили шест милијарди и деветсто педесет милиона динара. Суфицит од две стотине милиона динара говори о домаћинском раду власти и тренду рестриктивног трошења буџетских средстава који ће се наставити и у наредним годинама, речено је на седници Градског већа које је усвојило завршни рачун буџета града Ниша за 2014.годину.

Пре разматрања предлога одлуке о завршном рачуну буџета града Ниша за 2014.годину, поднет је извештај о извршењу буџета за прошлу годину.

Већници су једногласно усвојили предложену одлуку уз констатацију да је од 2012.године реализација буџета на нивоу од 70%. То је реална слика која показује да мора да се крене у реформу јавних финансија, речено је на седници већа.

Дуг града за струју износи 450 милиона динара, школама је због неплаћеног априлског рачуна искључен био телефон и интернет, а градоначелник наглашава да су школе имале неплаћене рачуне за комуналије из 2008. Градоначелник наглашава да се не реализују све ставке из буџета јер би минус, уз враћање старих дугова, достигао и три милијарде динара.

Говорећи о инвестицијама и изградњи инфраструктуре у Нишу, градоначелник Перишић је истакао да за који дан крећу радови на изградњи четири нишке улице као и радови на постављању осветљења на улазној петљи код Новог села.

Обавезе града према јавно -комуналним предузећима су велике. Град ће измирити своја дуговања, али очекује од јавно комуналних предузеца да пријаве сва своја потраживања и да покрену извршне поступке према највећим дужницима. Проблем дуговања нишких основних школа према јавно комуналним предузећима све је евидентнији, јер се средства опредељена за ову намену преусмеравају за исплату јубиларних награда, речено је на седници градског већа.




Програм прославе градске славе “Св. цар Константин и царица Јелена”

http://www.gu.ni.rs/wp-content/uploads/150528-program-gradska-slava.pdf




Саопштење поводом недавно одржане Матурантске параде

С обзиром на то да су након одржане Матурантске параде пристигли бројни приговори на организацију ове манифестације, Град Ниш сматра да је неопходно разјаснити одређене недоумице које су се појавиле у јавности, у вези са овим догађајем.

Град Ниш и ове године склопио је Уговор са организацијом „Еко-реакција“ која је у претходних 8 од 9 година била организатор Матурантске параде. Претходних година, као и ове, организатор „Еко-реакција“ био је у обавези да обезбеди неопходну плесну опрему (мајице, кишобране и пиштаљке), као и часове плеса за нишке матуранте.

Новац опредељен за ову намену износи 399.000,00 динара, као што је био случај и прошле године. С обзиром на то да организатор није испоштовао уговорне обавезе, Град Ниш предузеће све правне и законске мере. Овим путем изражавамо жаљење због насталих пропуста приликом организације Матурантске параде, иако је намера Града била да нишки матуранти, као и сваке године, одиграју свој матурантски плес заједно са својим вршњацима из Србије и Европе.