Obeležen jubilej bitke na Čegru

image_pdfimage_print

150531-cegar

Na spomen kompleksu “Čegar” održana je državna svečanost povodom dana kada se tokom Prvog srpskog ustanka odigrala čuvena bitka na Čegru, kada je resavski vojvoda Stevan Sinđelić sa svojih 300 boraca odolevao daleko brojnijem neprijatelju.

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić položio je venac na spomen obeležje i između ostalog rekao “spomenici prošlosti su obeležja grada, dokaz njegovog porekla i značaja, oni vežu prošlost, sadašnjost i budućnost, vezuju nas sa našim precima.

Naši spomenici sadrže u sebi duh predaka, govore o njihovim patnjama, njihovim stradanjima, njihovim borbama za bolji život i sigurnu budućnost, govore o ljubavi prema otadžbini.

Upravo je bitka na Čegru simbol srpske želje za slobodom. U toj borbi za slobodu srpskog naroda, na ovom mestu poginulo je na hiljade srpskih vojnika i to ne treba smatrati porazom, jer ovaj poraz na bojnom polju predstavlja svojevrstan moralni podvig, koji je nadahnuo dolazeće generacije za istrajnu borbu za oslobođenjem.

Osiona osmanska vlast podigla je kulu od lobanja – Ćele-kulu, u koju su uzidane 952 glave srpskih mučenika i pravednika palih na Čegru. Ova kula, čije dizanje predstavlja varvarski čin u cilju zastrašivanja naroda, postigla je supprotan efekat i postala je simbol borbe za slobodu.

Bitka na Čegru je jedna od presudnih bitaka vođenih u Prvom srpskom ustanku između srpskih ustanika i Turaka.

Boj na Čegru je ostao veliko nadahnuće slikarima, piscima, vajarima, kompozitorima, ali su među mnogim ustaničkim junacima najslavniji postali oni koji su od naroda dobili “svoje” pesme. Stihovi o vojvodi Sinđeliću postali su prava ratnička himna.

Citat jednog od najvećih državnika moderne Evrope Šarla de Gola, odslikava najupečatljivije duh borbe jednog naroda. On je rekao:

“Patriotizam je kada ti ljubav prema vlastitom narodu bude na prvom mestu; a nacionalizam je kada ti mržnja prema drugim narodima bude na prvom mestu”.

Čegarski junaci dali su svoj život zbog iskrene ljubavi prema svom narodu, a naša je obaveza da nikada ne zaboravimo ovaj podvig i dok je sveta i veka sećamo se junaka koji su svoje živote položili za slobodu Srbije. Neka im je večna slava i hvala”.

Možda Vas zanima i sledeće...