Музички едикт

image_pdfimage_print

150531-muzicki-edikt

У Светосавском дому почео бијенални фестивал “Музички едикт” посвећен црквеном хорском певању. Данас црквени хорови и црквено појање представљају неодвојиви део историје националног и културног изграђивања наше земље, као и духовно и уметничко извориште српске модерне музике.

Најстарији хорови у Србији у својству краљевских амбасадора културе Србије, певали су пред највећим владарима Европе, одржавали добротворне концерте, школовали талентоване музичаре и помагали сиромашне ђаке.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић рекао је на отварању фестивала да “црквено хорско и појачко певање су неодвојиви део сваког богослужења, управо зато што је њихова лепота изаткана од љубави Божије, чија се топлина песмом излива на вернике и подстиче на молитву. Од прапочетка музика је основни језик вере. Певати молитвено, певати у славу Бога, увек је била част.

Ниш као родни град цара Константина, представља значајно место на хришћанској карти света, тачку пресека на старом римском путу и посебно нам је задовољство што ћемо током трајања Музичког едикта угостити најрепрезентативније ансмабле света који учешћем на овој светковини музике, изграђују специјалне везе и граде мостове пријатељства са нашим градом”.

You may also like...