132. sednica Gradskog veća

image_pdfimage_print

I pored toga što je realizacija gradskog budžeta za 2014. godinu bila 68%, u prošloj godini grad je prihodovao sedam milijardi i sto pedeset miliona dinara, dok su rashodi iznosili šest milijardi i devetsto pedeset miliona dinara. Suficit od dve stotine miliona dinara govori o domaćinskom radu vlasti i trendu restriktivnog trošenja budžetskih sredstava koji će se nastaviti i u narednim godinama, rečeno je na sednici Gradskog veća koje je usvojilo završni račun budžeta grada Niša za 2014.godinu.

Pre razmatranja predloga odluke o završnom računu budžeta grada Niša za 2014.godinu, podnet je izveštaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu.

Većnici su jednoglasno usvojili predloženu odluku uz konstataciju da je od 2012.godine realizacija budžeta na nivou od 70%. To je realna slika koja pokazuje da mora da se krene u reformu javnih finansija, rečeno je na sednici veća.

Dug grada za struju iznosi 450 miliona dinara, školama je zbog neplaćenog aprilskog računa isključen bio telefon i internet, a gradonačelnik naglašava da su škole imale neplaćene račune za komunalije iz 2008. Gradonačelnik naglašava da se ne realizuju sve stavke iz budžeta jer bi minus, uz vraćanje starih dugova, dostigao i tri milijarde dinara.

Govoreći o investicijama i izgradnji infrastrukture u Nišu, gradonačelnik Perišić je istakao da za koji dan kreću radovi na izgradnji četiri niške ulice kao i radovi na postavljanju osvetljenja na ulaznoj petlji kod Novog sela.

Obaveze grada prema javno -komunalnim preduzećima su velike. Grad će izmiriti svoja dugovanja, ali očekuje od javno komunalnih preduzeca da prijave sva svoja potraživanja i da pokrenu izvršne postupke prema najvećim dužnicima. Problem dugovanja niških osnovnih škola prema javno komunalnim preduzećima sve je evidentniji, jer se sredstva opredeljena za ovu namenu preusmeravaju za isplatu jubilarnih nagrada, rečeno je na sednici gradskog veća.

Možda Vas zanima i sledeće...