Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт посетио Ниш

150522-davenport

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт присутвовао је Матурантској паради у Нишу. Претходно је у Градској кући Девенпорта примио заменик градоначелника Љубивоје Славковић. Током разговора било је речи о досадашњој сарадњи са делегацијом ЕУ у Србији, али и о могућностима да се Град Ниш укључи у нове пројекте које финансира ЕУ.

Међу пројектима које је до сада финансирала ЕУ има оних које су се спроводили у овом делу Србије. Неки од њих промовисани су на Сајму под називом “Европска унија и Србија на делу” који је одржан у Нишу, одмах након параде матураната.

Европска унија до сада је у Србију уложила три милијарде евра, а у наредних пет година нашој земљи помагаће са по 200 милиона евра годишње рекао је шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт. Он је у Нишу отворио Сајам пројеката које је Европска унија од 2000. године финансирала у овом делу Србије.

Циљ помоћи коју ЕУ пружа јесте олакшавање пута Србије ка Унији. Преговори о прикључењу отворени су прошле године а сада предстоји отварање поглавља.

Како Девенорт каже ЕУ ће до 2020. године улагати по 200 милиона евра годишње. Проритети су, додаје, јачање локалне самоуправе, инфраструктура, транспорт и енергетика.

У склопу посете Шефа делегације ЕУ Мајкла Девенпорта нашем граду у Купина биоскопу свечано је отворен Фестивал европског филма. Пројекције филмова се одржавају у Купина биоскопу и сали Нишког култрног центра. Фестивал траје до 27. маја, а биће приказано 12 филмова.