1

Награда Бранко Миљковић

150518-nagrada-branko-miljkovic

Овогодишњи добитник књижевне награде Бранко Миљковић је Никола Живановић, песник из Крагујевца, а награду је добио за збирку песама Kармина Гали. Традиционално, добитнику је награду свечано уручио градоначелник Ниша у Градској кући.

Песнику Николи Живановићу свечано је уручена награда Бранка Миљковића. Живановић је признање добио за збирку песама “Кармина Гали” у издању Народне библиотеке “Стефан Првовенчани” из Краљева. Никола Живановић рођен је 19. јуна 1979. у Крагујевцу. Осим песама пише књижевну критику, есеје и преводи поезију са енглеског језика.

Награду “Бранко Миљковић” додељује Скупштина града Ниша, уз помоћ Министарства културе. Признање се додељује у оквиру манифестације “Дани Бранка Миљковића”.

У конкуренцији за 44. награду “Бранко Миљковић” било је 150 првих издања поезије објављене на српском језику током 2014. године. Осам књига било је у ужој конкуренцији а жири је одлуку о добитнику донео једногласно. Награда “Бранко Миљковић” додељује се од 1971. године, а добитници су били и Оскар Давичо, Васко Попа, Стеван Раичковић, Изет Сарајлић, Рајко Петров Ного…




Канцеларија за сарадњу са дијаспором Града Ниша слави две године постојања

Канцеларија за сарадњу са дијаспором Службе за послове Градоначелника Града Ниша, слави две године постојања и значајне резултате. Како Канцеларија за сарадњу са дијаспором ради на више различитих поља као што су: пружање помоћи у решавању преко 100 статусних питања, успостављање сарадње у области културе, образовања, економских односа, спроводи истраживања и пројекте, тако су и резултати Канцеларије разноврсни.

У досадашњем раду Канцеларија је имала изузетну подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, градских и образовних институција и цивилног сектора.

Најзначајни пројекти и активности у којима је Канцеларија учествовала су Запослимо Србију, сада Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону; Олимпијадa еУправа, Министарства државне управе и локалне самоуправе и Сталне конференције градова и општина; Упознај државу Србију (пракса за студенте из дијаспоре), Националне алијансе за локални економски развој (два циклуса); Затим, пројекти које је Канцеларије спровела у партнерству: Јачање капацитета и активности Канцеларије за дијаспору са фокусом на економски развој Града Ниша; Бесплатни тромесечни курс за дијаспору преко Скајпа (два циклуса), Округли сто – Очување језика, културе и идентитета и јачање положаја Срба у дијаспори; Фото конкурс за дијаспору на тему Срби у свету, Питајте студенте (онлајн сервиса за информисањ о могућностима студирања у иностранству), Скуп Ниш и дијаспора и Виртуелни матичар за дијаспору, уз подршку ресорних министарстава Владе Републике Србије, онлајн сервис за наручивање извода из матичне књиге рођених, венчаних и умрлих (и на међународном обрасцу) за 104 општина у Србији, као и држављанства за матично подручје Ниш, плаћање онлајн и испорука на кућну адресу у иностранству.

Посебно се истиче рад на генерисању знања, информација и података о дијаспори које смо пласирали јавности и скренули пажњу на одређене проблеме и потенцијална решења, као и могућности за сарадњу између матице и дијаспоре.

Данас, Канцеларија за сарадњу са дијаспором Града Ниша две године рада прославља објављивањем Конкурса за дописнике из дијаспоре који спроводи у сарадњи са Медиа центром из Ниша и Нишвил фондацијом, у знак захвалности Нишлијама у Нишу и иностранству.