1

У оквиру конкурса „ЗАЈЕДНИЦИ ЗАЈЕДНО“ подржано 11 пројеката из Ниша

У оквиру јавног конкурса „Заједници заједно“, компанија НИС ће у 2015. години финансирати 152 пројекта, са циљем да се, кроз њихову реализацију, унапреде услови живота у локалним заједницама у којима компанија послује и допринесe њиховом развоју.

Компанија је ове године издвојила 110,5 милиона динара за реализацију пројеката на територији Београда, Новог Сада, Ниша, Чачка, Панчева, Зрењанина, Кикинде, Новог Бечеја, Житишта, Кањиже и Србобрана.

Пројекте ће реализовати институције, удружења грађана, спортска и струковна удружења која су се пријавила на јавни конкурс НИС-а. Комисију за одабир су чинили представници компаније, локалних самоуправа, као и угледне личности из локалних заједница, а ове године је, по први пут, у избору пројеката учествовало и становништво.

Од 1.225 пријављених, комисија је, према унапред утврђеним критеријумима, изабрала пројекте водећи рачуна да буду подржане иницијативе из пет области: спорт, култура, наука, заштита животне средине и помоћ социјално угроженим групама. Као и у претходним годинама, критеријуми за избор су били: значај решавања проблема за локалну заједницу, укљученост локалне заједнице у све фазе пројекта, оправданост буџета у односу на предложене активности, релевантност проблема којима се пројекат бави у односу на потребе локалне заједнице и усклађеност постављених циљева, предложених активности и очекиваних резултата.

НИС већ седму годину заредом спроводи програм подршке локалној заједници. У програм је до сада уложено готово 800 милиона динара и реализовано више од 600 пројеката који су помогли развој локалних заједница, олакшали функционисање бројних установа и унапредили рад културних, образовних и спортских институција.

Рок за реализацију пројеката је 31. децембар 2015. године, а комплетни резултати конкурса јавно су објављени на интернет адреси http://zajednicizajedno.nis.eu/izabrani-projekti.

Резултати Конкурса за Ниш:

НИШ

Редни број Име апликанта ПРОЈЕКАТ Буџет за подршку РСД
1 Гимназија „Светозар Марковић” “Путујућа лабораторија Наук није баук” Презентовање различитих научно-популарних експеримената и интерактивних поставки основним и специјалним школама/упознавање са научним феноменима и теоријама 500,000.00
2 Позориште лутака Ниш “Позорница – срце позоришта”
Санација позорнице Позоришта лутака у циљу задовољавања безбедносног, естетског, функционалног, техничког и уметничког елемента
600,000.00
3 Удружење грађана за промоцију образовања и социјалне инклузије „Другачији заједно” Међународна инклузивна манифестација “Спорт Активизам Блискост Оптимизам Радост”
Културолошка размена и социјална инклузија младих са сметњама у развоју кроз организовање креативних и спортских радионица, посете знаменитостима града и сл.
300,000.00
4 Сунце “Сервис подршке за ПЛХИВ (Особе које живе са ХИВ-им/People living with HIV) и промоција позитивне превенције здраве популације”
Психосоцијална подршка и помоћ особама које живе са ХИВ-ом и члановима њихове породице кроз рад социјалног сервиса”
400,000.00
5 Анима Ниш “Анимација без граница”
Eдукативни пројекат међународног карактера који има за циљ подизање свести и стимулацију младих на квалитетно провођење слободног времена”
300,000.00
6 Удружење за помоћ особама са L.Down sindom-ом Ниш “Мој живот-мој избор“-боравак за пунолетна лица са сметњама у развоју
Програм осамостаљивања кроз Дневни боравак за одрасла лица са интелектуалним и менталним тешкоћама
600,000.00
7 Градска општина Палилула “Наше игралиште”
Стварање игралишта за децу на простору где је некад била дивља депонија и стварање веће доступности спортских и рекреативних садржаја
500,000.00
8 Прави Корак “Рекреативни центар за младе Медошевац”
Уређење и отварање терена за мали фудбал, рукомет и тенис у циљу унапређења спортске инфраструктуре села
700,000.00
9 Омладински Едукативни Центар “Синергија спорта и животне средине”
Уређење Нишавског кеја, најфреквентније шетачке зоне у граду, постављање мобилијара за децу, уређење трим стазе
400,000.00
10 Фолклорно друштво “Теодора” “Игра као нова енергија за успех”
Бесплатне летње школе фолклора и наступи у оквиру институција социјалне заштите, увођење и промовисање игре као покретача активног живота
300,000.00
11 “Електротехничка школа “Мија Станимировић” “Мултимедијални ХД ТВ студио”
Формирање мултимедијалног центра у оквиру школе који ће пратити културно спортске активности и информације од значаја за унапређивања знања и вештина
400,000.00
      5,000,000.00



Град Ниш на пољопривредном сајму у Новом Саду

150511-sajam

Управа за пољопривреду и развој села Града Ниша, у срадњи са Регионалном привредном комором и ове године учествује на сајму пољопривреде у Новом Саду. На заједничком штанду, представљени су производи најрепрезентативнијих произвођача са територије града Ниша. На 82. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду који се одржава од 9. до 15. маја, окупило се рекордних 1.500 излагача из 60 земаља. Ове године пријатељ сајма је Италија која представља најбоље компаније из области пољопривредне производње. Први пут на сајму наступа и једна од највећих компанија из области агробизниса у уједињеним Арапским Емиратима “Ал Дахра”.

“Ово је добар начин да се Град Ниш промовише и буде примећен од стране излагача и посетиоца, као добро место за улагање потенцијалним инвеститорима у пољопривреном бизнису. Пољопривредни сајам у Новом Саду је водећи сајам агробизниса на простору западног Балкана и југоисточне Европе. У седам сајамских дана сусрећу се и повезују произвођачи, трговци, стручњаци, политичари, пољопривредници, представници медија и посетиоци из свих делова друштвеног и пољопривредног сектора, рекао је ресорни већник Јован Стојковић”.