1

Град Ниш богатији за још један споменик

150509-rusi-spomenik

Испред логора Црвени крст откривен је споменик Совјетским војницима који су погинули 7. новембра 1944. године између Ниша и Алексинца, на тада већ ослобођеној територији.

Септембра 1944. године совјетска војска дошла је у Југославију. Уз помоћ ваздушних снага Совјетског савеза 14. октобра Народно-ослободилачка војска Југославије ослободила је Ниш. Међутим, 7. новембра исте године, на територији која је већ била ослобођена од фашиста, амерички авиони напали су аутоколону војске Црвене Армије између Ниша и Алексинца. У том нападу погинула су 23 руска војника. Ове информације дуго су биле непознате, али 70 година касније њима се одаје признање и у Нишу. За своју жртву добили су споменик испред логора Црвени крст. Част откривања споменика припала је ветерану Отаџбинског рата Миодрагу Тричковићу, а са њега су полетели и голубови као симбол мира.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић рекао је да се никада не забораве жртве и славни дани борбе за слободу, раме уз раме са руским војницима. Зато, улога овог споменика је вишестурка. Да нас опомиње и буде наук будућим генерацијама колико људско безумље може отићи далеко, али и колико је велика моћ и снага слободарских народа која од вајкада бране своје територије и своју слободу.

Подизање споменика иницирале су ветеранске организације које су добиле подршку Српско-Руског хуманитарног центра, Амбасаде Руске федерације, руских компанија, организација и грађана Русије.

Након отварања спомененика, чула су се имена 23 Совјетска војника а представници града, војске, полиције, организација и грађани положили су венце, како би одали почаст жртвама.




Никада не смемо да заборавимо жртве фашизма

150509-venci

У знак сећања на погинуле у Другом светском рату, на Споменик ослободиоцима Ниша венце су положили представници града, војске, Савеза удружења бораца народноослободилачких ратова и остале Нишлије, уз поруку да никада не смемо да заборавимо жртве фашизма.

Оне који су дали животе за слободу нашег народа, читаве Европе и света од фашистичких снага, не смемо да заборавимо. Тај 9. мај давне 1945. године добро памте они који су се борили и преживели Други светски рат.

Почаст жртвама одали су и представници војске, полиције, различитих организација и остале Нишлије.