1

Документарни филм о фудбалском клубу Раднички Ниш

150508-radnicki-film

У биоскопу “Купина” данас је свечано означен почетак снимања документарног филма о фудбалском клубу Раднички из Ниша који је током више од 90 година постојања постао спортски бренд овог града. Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић цитирао је један транспарент нишких мераклија који гласи “Раднички је љубав Ниша”. Према његовим речима и заиста ова љубав траје више од 90 година.

“И поред ватрених организованих навијача, популарни нишки запад одувек је био трибина истинских љубитеља радничког, где су се редом смењивале псовке као део нашег фолклора, али и озбиљне тренерске и стручне опсервације.

Када је почетком осамдесетих година прошлог века сјајна генерација нишких фудбалера стигла до полуфинала Купа Уефа, што је данас за готово све клубове са Балкана апсолутно у домену пуке теорије, једна стара народна песма обрађена је на специфичан начин, а кључна реченица у песми била је КУДЕ ЈЕ ТАЈ НИШ?

И заиста на мапи фудбалске Европе тек се назирао један град у Србији који је полагано излазио из сенке главних градова тадашње велике Југославије. Прво велико и организовано навијање десило се 1962. када је Раднички изборио свој први улазак у прву лигу, против Вардара, када је неколико хиљада навијача из Ниша отишло у Скопље да подржава свој клуб, а данас уз Раднички неизоставно иде и име МЕРАКЛИЈА верних навијача нашег клуба.

Нишке мераклије више од 25 година неуморно прате Раднички и представљају његов ослонац и у добрим, али посебно у тешким данима за клуб”, рекао је градоначелник.

Реал са Нишаве изнедрио је многа велика фудбалска имена, међу којима су и Драган Пантелић, Миодраг Кнежевић, Љубиша Рајковић, Илија Димоски, Милован Обрадовић, Зоран Бојић, Аца Панајотовић, Мирослав Војиновић, Драган Холцер, Јован Анђелковић, Стеван Остојић, Дејан Петковић Рамбо, Драган Стојковић Пикси.

Филм је дело нишких медијских ентузијаста и продукције “Синопсис” и представљаће комбинацију играно–документарног жанра.




Бум фест

150508-bum-fest

Машинско – техничка школа “15. мај” већ четврту годину за редом организују фестивал спорта БУМ Фест, у склопу кога се организује финале такмичења у бацању бумеранга, јединствено на Балкану.

Бумеранг као борбено средство аустралијских абориџина данас у Нишу производе ученици школе 15. мај који су реализовали једну сјајну идеју зачету у школском кабинету, а то је производња нечега чега нема на нашем тржишту и где се употребом научних законитости и креативниости израђују бумеранзи.

Данас ова школа прави бумеранге различитих облика и величина, од којих су се неки нашли чак и ван граница наше земље. Поред стандардних, какве користе у Аустралији, праве и неке несвакидашње, а однедавно их продају и преко интернета. Производи ученичке компаније из Ниша су јединствени јер, на пример, праве бумеранг у облику слепог миша, кенгура и папагаја, који се као и други, враћа када се баци. Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић рекао је на отварању манифестације да

“Ова мала школска компанија из године у годину показује колико је важна креативност младих људи која удружена са знањем и предузетничким вештинама показује како се долази до успеха.

Четврту годину заредом имамо такмичење у бацању бумеранга које је ове године и најмасовније, јер учествује велики број средњих школа.

Циљ овог такмичења је пре свега да се млади људи колико толико одвоје од Фејсбука и рачунара, и да се наши ученици мало разгибају и унапреде веома битан сегмент личности, а то је свакако физичка култура.

Град Ниш подржава свако настојање младих људи да радом и знањем дођу до успеха, па је и највиша награда града Ниша 11. јануар додедељена управо креаторима нишког бумеранга”, рекао је градоначелник Перишић.




Честитка поводом Дана победе над фашизмом и Дана Европе

150508-dan-pobede

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић честитао је свим грађанима Дан победе над фашизмом.

“Честитам Дан победе над фашизмом, али уједно и дан храбрости и славе свих народа који су дали свој допринос у борби против нацизма, као највеће идеолошке претње која се појавила у новијој историји. Значајну улогу у победи над фашизмом имао је и наш народ са хиљадама бораца који су свој живот дали за слободу и поштовање људског достојанства. Посебно место у светлој ослободилачкој традицији нашег народа заузимају руски војници који су дали огроман допринос у коначном сламању нацизма. Србија данас чврсто заступа принципе мирољубиве сарадње и доследно се залаже за толеранцију и сарадњу са осталим државама Балкана, али и доприноси укупним напорима за постизање глобалне стабилности у свету. Задатак нове генерације је јачање традиције пријатељства, сарадње и братства са свим народима који заједно са нама обележавају празник победе”, каже се у честитки.

Дан победе над фашизмом, празнује се као сећање на датум када је пре 68 година завршен Други светски рат. У том најкрвавијем сукобу у историји човечанства нестало је више од 50 милиона људи, од тога готово 31 милион цивила.

9. мај је Дан победе над фашизмом, али и Дан Европе. Управо 9. маја 1950. године, Роберт Шуман је представио свој предлог креирања организоване Европе. Овај предлог, познатији као “Шуманова декларација”, сматра се почетком креације онога што је данас познато као Европска унија.

На Савету Европске уније у Милану 1985. године је донесена одлука да се 9. мај сваке године обележава као Дан Европе.

“Европа представља нашу реалност и свако ко жели добро овој држави не сме искључити Србију из Европе, јер такво искључивање значи одсуство реалног сагледавања ствари. Симболика 9. маја као Дана победе над фашизмом, али и Дана Европеје веома важна, јер означава историјску и херојску прошлост које ћемо се увек сећати, али са друге стране, морамо бити свесни да пут у Европу представља важну ставку у економском и привредном опоравку Србије”, рекао је градоначелник Перишић.




130. Седница Градског већа

Gradska kuća

На данашњој 130. Седници Градског већа Града Ниша, којом је председавао градоначелник проф. др Зоран Перишић усвојено је Решење о утврђивању Предлога одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Града Ниша за 2015. годину. Овим ребалансом износ буџета биће 11 милијарди 878 хиљада динара са укупним увећањем од 11,04 одсто.

У области инфраструктурне изградње усвојено је решење о утврђивању предлога програма o изменама и допунама програма уређивања грађевинског земљишта и изградње са финансијским планом за 2015. годину као и комуналне инфраструктуре јавног земљишта градског и сеоског подручја са финансијским планом за 2015. годину.

Градско веће усвојило је и предлог плана генералне регулације подручја Градске општине Нишка Бања – друга фаза као и предлог плана генералне регулације Градске општи не Пантелеј трећа фаза – исток.

На данашњој седници донето је и решење о утврђивању Предлога одлуке о усвајању Уговора о оснивању Регионалног привредног друштва за комуналну делатност “Нишки регион” д.о.о. Ниш Градско веће дало је и сагласност на прикључење на јавни водовод Града Ниша и водоснабдевање насељених места Кнежице, Перутине, Ћурлине и Белотинца, и реконструкцију и изградњу дела регионалног водоводног система Пуста река и конекције са нишким водоводним системом. На овај начин испуњено је раније дато обећање мештанима ових села да ће се проблем водоводно-канлизационе мреже бити решен у хитном поступку.