Položeni venci u znak sećanja na žrtve kasetnih bombi u NATO bombardovanju

image_pdfimage_print

150507-venci

Na današnji dan 7. maja 1999. godine u 11:20, NATO avijacija je na gradske kvartove kod zgrade Univerziteta, gradske pijace i Kliničkog centra bacila više tovara sa kasetnim bombama i u jednom danu smrtno je stradalo više civila, a nekoliko desetina je ranjeno.

NATO avioni su na Niš bacili ukupno 36 kontejnera kasetnih bombi, grad je 40 puta bombardovan, od toga 28 puta noću i 12 puta po danu. Vence je u ime grada Niša na spomen obeležju položio gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić, koji je između ostalog rekao:

“16 godina kasnije opet smo na mestu stradanja naših sugrađana i dobro znamo da ovaj zločin ne sme da se zaboravi, ali smo takođe i svesni svog hrišćanskog zaveta da je ljudski praštati. Govoreći o stradanju srpskog naroda naš sveti Vladika Žički Nikolaj je jednom rekao – “Postoji hram, koji je sazidan od lobanja i kostiju mog naroda. A kad bi sve, lobanje i kosti, bile uzidane, mogao bi se, podići hram, trista metara visok, toliko širok, i dugačak, i svaki Srbin, bi danas, mogao podići ruku i pokazati. Ovo je glava, moga dede, moga oca, moga brata, moga komšije, moga prijatelja, kuma.

Vekovima je Srbija lobanjama i kostima svojim, branila Evropu, da bi ona živela srećno. Mi smo tupili, našim kostima, Turske sablje, i obarali divlje horde, koje su srljale kao planinski vihor na Evropu.

I to, ne za jednu deceniju, niti za jedno stoleće, nego za sva ona stoleća, koja leže između Rafaela i Širera. Za sva ona, bela i crvena stoleća, u kojima je Evropa, vršila reformaciju vere, reformaciju nauke, reformaciju politike, reformaciju rada, reformaciju celokupnog života. Jednom rečju, kada je Evropa, vršila smelo korigovanje, i Bogova, i ljudi iz prošlosti, i kada je prolazila kroz jedno čistilište, telesno i duhovno”.

Nažalost reči velikog vladike brzo su zaboravili potomci istih tih evropljana, da stvar bude strašnija upravo na ovom mestu prekršeni su i savremeni kodeksi ratovanja kada je na civilno stanovništvo izručen smrtonosni tovar kasetnih bombi.

Mnogo je teško i posle dosta godina pronaći reči utehe za najbliže srodnike naših građana koji su nažalost izgubili živote tokom besmislenog bombardovanja jedne suverene evropske države.

Ostaje nam nada da verujemo da se ovakav zločin u osvit 21. veka vise nikada nece ponoviti i da će generacije koje dolaze shvatiti svu besmislenost ubijanja zarad bilo kakvih političkih interesa.

Iskreno verujem da je pred nama bolje vreme i da Srbija ima snage da jednoga dana bude deo porodice naroda koji imaju bogatu istorijsku i kuturnu tradiciju.

Kažu mudri ljudi, da ako želiš da pobediš neprijatelja, onda moraš da se boriš, ali ako želiš da ga poniziš i postidiš onda moraš da oprostiš”.

Možda Vas zanima i sledeće...