1

Грађанима Ниша желим срећан Mеђународни празник рада 1. мај

Овај празник одувек је представљао симбол борбе за радничка права и израз радничке солидарности. Данас, нажалост, велики број грађана не може остварити једно од основних права, право на рад. Због тога нас Први мај снажно подсећа на потребу да свакодневно улажемо максималне напоре како бисмо мењали такво стање и допринели смањењу незапослености.

Први мај асоцира на поштовање права оних који раде али и оних који су незапослени и чија је егзистенција због тога угрожена. Искрено се надам да ће времена која долазе и у којима нас чека тешка борба против незапослености на крају ипак резултирати отварањем нових радних места и запошљавањем.

Вама, који радите, желим да предано обављате своје задатке и живите од свог рада и да се увек присетите оних некадашњих првомајских празника када су радници иступали заједно демонстрирајући слогу, јединство и патриотизам.

Уз искрене честитке, свима желим да у миру и добром расположењу проведу предстојећи празник рада. Желим вам успешнији и квалитетнији рад и да наравно будете здрави и ефикасни на свом послу.

Желим вам срећан празник и све најбоље.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић




Амбасадор Краљевине Шведске у Нишу

150430-ambasador-svedska

Шведског амбасадора у Србији Кристера Аспа угостио је градоначелник Ниша проф. Др Зоран Перишић у Градској кући. На састанку је било речи о тренутној ситуацији у граду и том приликом Градоначелник се захвалио на досадшњој подршци и сарадњи, упознао амбасадора са ситуацијом у граду и изразио наду да ће и будућа сарадња са Амабасадом Краљевине Шведске бити успешнија. Након састанка Амбасадор и Градоначелник пристуствовали су конференцији “АЈ СИ ТИ”, која се одржала у биоскопу “Купина”. Конференција “АЈ СИ ТИ” има за циљ и промоцију Информационо-комуникационих технологија и креативних индустрија, као фактора развоја привреде и самозапослености.

Информационо-комуникационе технологије су занимање будућности, поручено је на конференцији “АЈ СИ ТИ”. Конференцију је организовало удружење “Млади амбасадори” у сарадњи са шведским компанијама које послују у Нишу. Преко 300 учесника имало је прилике да се упозна са најновијим трендовима из овог сектора.

Преко сто фирми и “фриленсера” послује у ИКТ сектору у Нишу. Ово је занимање будућности, јер нико ко се бави овим послом не мора да напусти свој град, што младима даје могућност да остану у свом граду И на најбољи начин презентују свој град било где у свету, рекао је Градоначелник на конференцији.




Пролећни сајам запошљавања

150428-sajam-zaposljavanja

Пролећни сајам запошљавања, који организује Национална служба за запошљавање филијале Ниш, оджава се на Нишком сајмишту (Византијски булевар бб).

На сајму је присутно 20 послодаваца, међу којима су познате компаније из Ниша и околине Џонсон електрик, Микелсен Електроник, Бенетон, Леони и други. Ове компаније понудиће више од 200 слободних радних места. Тражиће се дипломирани машински инжењери, инжењери електротехнике, текстилни радници, медицинске сестре, неговатељице, туристички радници, електротехничари, машински техничари, економисти, комерцијалисти, продавци, програмери итд.




Позив избеглицама из Босне и Хрватске да се евидентирају за стамбено збрињавање

150423-kirs-01

Ради успешног наставка спровођења Регионалног стамбеног програма, који има за циљ да стамбено збрине 16.780 најугроженијих избегличких породица у Републици Србији, Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије позива све породице избеглица из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, које нису решиле своје стамбено питање, да се евидентирају у локалном повереништву у периоду од 27. aприла до 27. маја 2015. године. Овај позив се односи на већ евидентиране избеглице, као и на оне који до сада нису евидентирани.

Избегличке породице треба да понесу документацију коју поседују како би се могло утврдити да ли испуњавају услов за добијање тражене помоћи (односи се на породице које у власништву имају плац или стамбени објекат коме је потребна адпатацији/доградња).

У августу 2012. године, као припрема за Регионали стамбени програм, почело је евидентирање стамбених потреба избеглица у свим јединицама локалне самоуправе у Србији. Како евидентирање и ажурирање података о евидентираним породицама које су у стању потребе треба да буде континуирано, неопходно је наставити са наведеним активностима.

У септембру 2013. године у Србији је почела реализација Региналног стамбеног програма. До сада су изабрани корисници за доделу пакета грађевинског материјала и монтажних кућа у оквиру првог потпројекта, док је у оквиру потпројеката 2 и 4 у току избор корисника за решавање стамбених потреба избеглица давањем у закуп стамбених јединица са могућношћу куповине и корисника за доделу монтажних кућа.

Рeгиoнaлни прoгрaм стaмбeнoг збрињaвaњa (РСП) je зajeднички вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Републике Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa oкo 27.000 нajугрoжeниjих избeгличких пoрoдицa, oднoснo зa oкo 74.000 људи у рeгиoну. Oд тoг брoja 16.780 пoрoдицa je у Србиjи, тaчниje oкo 45.000 људи. РСП Србије биће спроведен у наредних пет година кроз више потпројеката.

Регионални стамбени програм Републике Србије вредан је 330 милиона евра. Регионални стамбени програм све четири земље вредан је 584 милиона евра и финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

За евидентирање избеглица на територији Града Ниша обратити се Повереништву за избеглице и миграције: ТПЦ Калча, први спрат, ламела Б, локал 39.




Дан сећања на жртве фашизма

150422-holocaust-01

Данас је Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату. Градоначелник Ниша овим поводом рекао је:

„Прошло је готово 70 година од краја Другог светског рата. Сваки нромалан човек је убеђен како је то сасвим довољно времена да се освесте сви људи и да било који облик расизма потпуно ишчезне, међутим нажалост, није тако.

Прича о холокаусту не потенцира се као фраза, већ као опомена, да би људи могли препознати оно што би се могло догодити и у њиховој средини.

Нове генерације свакако треба едуковати и објаснити смисао поштовања права свих људи без обзира на веру, расу или пол“.




Дан планете

150422-dan-planete-01

Данас се обележава Дан планете земље. Брига о нашој планети, треба да буде као и брига о сопственом животу, јер захваљујући нашој планети ми имамо живот, али и обавезу да будућим генерацијама оставимо здраву животну средину која ће у временима пред нама бити основни предуслов нормалног живота.




Састанак са директорком УСАИД-а

150422-usaid-01

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић састао се са директорком УСАИД-а за Србију Азом Ел-Абд како би разговарали о локалном економском развоју и укључивању младих у развој града.

Економски потенцијали, укључивање младих у локални развој и приоритети Ниша биле су теме разговора директорке америчке државне агенције за међународни развој Азе Ел-Абд и градоначелника Зорана Перишића.

УСАИД је почео са радом у Србији 2000. године, а од 2001. до 2015. држави је помогао са преко седамсто милиона долара. Примарне области рада су економски развој и демократија и управљање. УСАИД помаже Србији у размени искустава са другим земљама и спровођењу реформи.

Програми УСАИД-а представљају подршку Србији у њеним настојањима да буде демократска, просперитетна и земља која је у потпуности интегрисана у евро-атлантске институције.




Презентација компаније “Групон”

150417-groupon

Потпредседник компаније “Групон” из Сан Франциска и серијски предузетник у области високих технологија Хонг Буи у потрази је за талентованим девелоперима и програмерима који би радили у њиховој канцеларији у Берлину. Тим поводом у Градској кући одржана је презентација компаније “Групон” светског лидера у онлајн купонској продаји.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић пожелео је добродошлицу уваженим гостима из света IT технологија и изразио убеђење да Србија свакако поседује велики број младих и талентованих људи који својим знањем могу да се докажу у овој области.

Један од првих девелопера за компанију Епл, а тренутно виши потпредседник “Групона” у Ниш је дошао, каже, након препорука које је чуо у Европи и Америци. Хонг Буи овде је у потрази за таленованим људима који би радили у канцеларији “Групона” у Берлину.

Да овде има талената у области информационих технологија уверио се и сам. Бојан Бабић је један од ИТ професионалаца који већ неко време ради у компанији Групон у Сан Франциску.

Долазак серијског предузетника Хонга Буи-ја организовала је компанија “Clean Earth Capital” из које кажу да ова посета представља полазну тачку за будуће догађаје и посете нашем граду ради успостављања контаката са локалним талентима. И градоначелник Ниша Зоран Перишић се нада да ће оваквих посета од стране стручњака из ИТ области бити још.

Сви девелопери и програмери који су заинтересовани за рад у компанији “Групон” могу послати свој CV још данас на мејл office@cleanearthcapital.com Они који буду изабрани имаће интервју у петак а истога дана биће организован и неформални коктел у Купина биоскопу.




Ускршња честитка верницима који славе по јулијанском календару

150412-uskrs-jaja

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић упутио је ускршњу честитку свим верницима који овај празник славе по јулијанском календару.

„Христос воскресе! Свим православним верницима најсрдачније честитам празник васкрсења са жељом да празничне дане проведу у радости и љубави са својим најмилијима. Празник васкрсења је дан радости и дан победе живота над смрћу, јер како кажу свети православни оци, светло васкрсење Христово је темељ наше вере, јемство наше наде и храна наше љубави.“




Награда “Капетан Миша Анастасијевић”

150408-nagrada-anastasijevic

На свечаној додели престижног признања Капетан Миша Анастасијевић, одржаној у Матици Српској у Новом Саду, доминирале су Нишлије.

Од двадесетак награда за највиша достигнућа у привредним и друштвеним делатностима, три су припала најуспешнијим компанијама и појединцима из Ниша.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић добитник је награде Капетан Миша Анастасијевић, за допринос у развоју локалне самоуправе.

“Заиста прија и лепо је да неко прати и вреднује ваш рад. наравно да представља терет на неки начин и обавезу, да покушате да будете бољи него што сте били. Образложење награде ми је на неки начин подигло морал. Јер, не ради се о једној области мог живота – поменута је и Стална конференција градова и општина, затим мој рад као лекара и професора, а и област мог рада као градоначелника. Награде су ту да вам покажу да се ваш рад прати пре свега очима јавности, и очима стручне јавности. Бити у друштву са овако успешним људима заиста је нешто што вашем раду даје посебан печат и посебан квалитет. Захваљујем Задужбини Мише Анастасијевића на овој награди и сигурно да ће ми дати енергије и снаге да уложим још више времена, снаге и знања, да у свим областима свог живота помогнем својим суграђанима као градоначелник, да наставим да се бавим својим основним занимањем као лекар, кардиолог и да наставим свој друштвено користан рад и политички рад као председник Сталне конференције градова и општина, рекао је градоначелник Ниша Зоран Перишић, након примања награде.