Svetski dan Roma

image_pdfimage_print

150408-dan-roma

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić čestitao je danas svim pripadnicima romske nacionalne zajednice 8. april, Međunarodni dan Roma.

“Svim pripadnicama romske nacionalne zajednice čestitam Međunarodni dan Roma, sa željom da ubuduće žive bolje, srećnije i u međusobnoj toleranciji sa većinskim narodima. Mislim da naš grad predstavlja dobar primer dugogodišnjeg suživota etnički različitih nacionalnih zajednica i ubeđen sam da će ovaj trend biti nastavljen i ubuduće. Grad Niš će učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti da se uklone bilo kakve naznake diskriminacije ove nacionalne zajednice, kao i da se omogući nesmetano uključivanje Roma u obrazovni sistem i funkcionisanje društva uopšte”, kaže se u čestitki gradonačelnika Perišića.

Obeležavanje Svetskog dana Roma ustanovljeno je kako bi se skrenula pažnja javnosti na težak položaj tog naroda širom sveta. Odluka da se 8. april obeležava kao njihov dan doneta je na Prvom svetskom kongresu Roma u Londonu od 4. do 8. aprila 1971, kada je usvojeno kao ime naroda Rom, što na maternjem jeziku znači čovek.

Možda Vas zanima i sledeće...