Nagrada “Kapetan Miša Anastasijević”

150408-nagrada-anastasijevic

Na svečanoj dodeli prestižnog priznanja Kapetan Miša Anastasijević, održanoj u Matici Srpskoj u Novom Sadu, dominirale su Nišlije.

Od dvadesetak nagrada za najviša dostignuća u privrednim i društvenim delatnostima, tri su pripala najuspešnijim kompanijama i pojedincima iz Niša.

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić dobitnik je nagrade Kapetan Miša Anastasijević, za doprinos u razvoju lokalne samouprave.

“Zaista prija i lepo je da neko prati i vrednuje vaš rad. naravno da predstavlja teret na neki način i obavezu, da pokušate da budete bolji nego što ste bili. Obrazloženje nagrade mi je na neki način podiglo moral. Jer, ne radi se o jednoj oblasti mog života – pomenuta je i Stalna konferencija gradova i opština, zatim moj rad kao lekara i profesora, a i oblast mog rada kao gradonačelnika. Nagrade su tu da vam pokažu da se vaš rad prati pre svega očima javnosti, i očima stručne javnosti. Biti u društvu sa ovako uspešnim ljudima zaista je nešto što vašem radu daje poseban pečat i poseban kvalitet. Zahvaljujem Zadužbini Miše Anastasijevića na ovoj nagradi i sigurno da će mi dati energije i snage da uložim još više vremena, snage i znanja, da u svim oblastima svog života pomognem svojim sugrađanima kao gradonačelnik, da nastavim da se bavim svojim osnovnim zanimanjem kao lekar, kardiolog i da nastavim svoj društveno koristan rad i politički rad kao predsednik Stalne konferencije gradova i opština, rekao je gradonačelnik Niša Zoran Perišić, nakon primanja nagrade.
Svetski dan Roma

150408-dan-roma

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić čestitao je danas svim pripadnicima romske nacionalne zajednice 8. april, Međunarodni dan Roma.

“Svim pripadnicama romske nacionalne zajednice čestitam Međunarodni dan Roma, sa željom da ubuduće žive bolje, srećnije i u međusobnoj toleranciji sa većinskim narodima. Mislim da naš grad predstavlja dobar primer dugogodišnjeg suživota etnički različitih nacionalnih zajednica i ubeđen sam da će ovaj trend biti nastavljen i ubuduće. Grad Niš će učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti da se uklone bilo kakve naznake diskriminacije ove nacionalne zajednice, kao i da se omogući nesmetano uključivanje Roma u obrazovni sistem i funkcionisanje društva uopšte”, kaže se u čestitki gradonačelnika Perišića.

Obeležavanje Svetskog dana Roma ustanovljeno je kako bi se skrenula pažnja javnosti na težak položaj tog naroda širom sveta. Odluka da se 8. april obeležava kao njihov dan doneta je na Prvom svetskom kongresu Roma u Londonu od 4. do 8. aprila 1971, kada je usvojeno kao ime naroda Rom, što na maternjem jeziku znači čovek.