1

Награда “Капетан Миша Анастасијевић”

150408-nagrada-anastasijevic

На свечаној додели престижног признања Капетан Миша Анастасијевић, одржаној у Матици Српској у Новом Саду, доминирале су Нишлије.

Од двадесетак награда за највиша достигнућа у привредним и друштвеним делатностима, три су припала најуспешнијим компанијама и појединцима из Ниша.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић добитник је награде Капетан Миша Анастасијевић, за допринос у развоју локалне самоуправе.

“Заиста прија и лепо је да неко прати и вреднује ваш рад. наравно да представља терет на неки начин и обавезу, да покушате да будете бољи него што сте били. Образложење награде ми је на неки начин подигло морал. Јер, не ради се о једној области мог живота – поменута је и Стална конференција градова и општина, затим мој рад као лекара и професора, а и област мог рада као градоначелника. Награде су ту да вам покажу да се ваш рад прати пре свега очима јавности, и очима стручне јавности. Бити у друштву са овако успешним људима заиста је нешто што вашем раду даје посебан печат и посебан квалитет. Захваљујем Задужбини Мише Анастасијевића на овој награди и сигурно да ће ми дати енергије и снаге да уложим још више времена, снаге и знања, да у свим областима свог живота помогнем својим суграђанима као градоначелник, да наставим да се бавим својим основним занимањем као лекар, кардиолог и да наставим свој друштвено користан рад и политички рад као председник Сталне конференције градова и општина, рекао је градоначелник Ниша Зоран Перишић, након примања награде.




Светски дан Рома

150408-dan-roma

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић честитао је данас свим припадницима ромске националне заједнице 8. април, Међународни дан Рома.

“Свим припадницама ромске националне заједнице честитам Међународни дан Рома, са жељом да убудуће живе боље, срећније и у међусобној толеранцији са већинским народима. Мислим да наш град представља добар пример дугогодишњег суживота етнички различитих националних заједница и убеђен сам да ће овај тренд бити настављен и убудуће. Град Ниш ће учинити све што је у његовој надлежности да се уклоне било какве назнаке дискриминације ове националне заједнице, као и да се омогући несметано укључивање Рома у образовни систем и функционисање друштва уопште”, каже се у честитки градоначелника Перишића.

Обележавање Светског дана Рома установљено је како би се скренула пажња јавности на тежак положај тог народа широм света. Одлука да се 8. април обележава као њихов дан донета је на Првом светском конгресу Рома у Лондону од 4. до 8. априла 1971, када је усвојено као име народа Ром, што на матерњем језику значи човек.