1

Међународни дан спорта

150406-md-sport

Генерална скупштина Уједињених нација је 23. августа 2013. године усвојила резолуцију којом је 6. април проглашен за Међународни дан спорта. Овај датум је сећање на дан када су отворене прве модерне Олимпијске игре у Атини 1896. године.

Дух олимпизма и уопште спортски дух су темељи модерног друштва и данас је апсолутно немогуће замислити духовно и телесно здравог човека, а да се макар у траговима не бави спортом. Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић отворио је манифестацију у хали Чаир, где ће велики број спортских клубова из града презентовати своје вештине.

“Велико задовољство је видети младе људе који су се определили да управо кроз спорт и физичку културу креирају свој друштвени живот. Данас смо сведоци постојања великог броја спортских дисциплина које су доступне младима па је сходно афинитетима могуће једноставно изабрати физичку активност која највише одговара сензибилитету једне особе.

Понекад је довољно да нас на велике ствари у животу мотивише свега неколико речи мудрих и успешних људи. Када се ради о истрајности, борби и успеху, најбољи пример за то јесу спортисти. Њихова невероватна постигнућа, жеља, посвећеност и превелика љубав према “послу”, јасно показују да је све на свету могуће уколико се у потпуности предате ономе што радите. Заиста, све може да има потпуни смисао уколико истински верујете у успех, па је зато осим физичке и духовне, улога спорта важна и у правилној едукацији и васпитању нових нараштаја”, рекао је градоначелник.

Највечи кошаркаш свих времена Мајкл Џордан је рекао “талентом се добијају утакмице, али тимским радом се освајају титуле и постаје шампион”.

“Надамо се да ће управо тимским радом, али и максималним личним залагањем једнога дана неко од младих нишлија које смо данас видели у хали Чаир постати прави шампион, јер оно што нам кроз ова тешка времена на сву срећу није одузето то је велики спортски потенцијал и талентовани спортисти који годинама уназад представљају најбоље амбасадоре наше земље у свету”, закључио је градоначелник Перишић.