“Nauk nije bauk”

image_pdfimage_print

150403-nauk-nije-bauk

Sedmi put zaredom u organizaciji niške gimnazije Svetozar Marković počinje festival “Nauk nije bauk” koji je kroz prethodnih šest izdanja pokazao da nauku možemo posmatrati iz više aspekata i da ona ne mora uvek biti isuviše stroga i sterilna.

Upravo ovakav neposredan vid upoznavanja mladih ljudi sa naučnim dostignućima i njihovom praktičnom primenom način je da se neguje onaj dvostruki vid odnosa prema nauci, ozbiljan ali i popularan.

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić otvorio je manifestaciju podsećanjem na čuveni razgovor Ajnštajna i Čarlija Čaplina.

“Kada su se jednom prilikom sreli Albert Ajnštajn i Čarli Čaplin, počeli su razgovor o slavi. U tom razgovoru Ajnštajn je rekao Čaplinu:

‘Vi ste popularni jer vas celi svet razume. A ja sam pak slavan zato što niko ne razume ono što govorim.’

Nadam se da će upravo vaša kreativnost pomoći i da se praktična primena nauke približi običnim ljudima, jer bez nauke nema razvoja, i zato je pred svima nama složeni zadatak da pre svega podignemo kvalitet obrazovnog i naučnog sistema na viši nivo, jer je to zapravo uslov svih uslova”, rekao je gradonačelnik Perišić.

Naši učenici su poput naših sportista neprestano poslednjih godina osvajaju medalje na raznim međunarodnim takmičenjima i pokazuju da je istinski kvalitet u znanju i radu. Na ceremoniji otvaranja posetiocima su se predstavili učenici iz Niša osvajači brojnih medalja na internacionalnim takmičenjima.

Možda Vas zanima i sledeće...