1

Јавна расправа о нацрту закона о полицији

150403-zakon-policija

У великој сали Скупштине Града Ниша одржана је јавна расправа на тему нацрта закона о полицији и закона о евиденцијама и обради података у области унутрашњих послова.

Нацрт закона о полицији као и закона о евиденцијама и обради података у области унутрашњих послова су два веома значајна закона у процесу реформисања Србије и њеном стремљењу ка укључивању у процесе европских интеграција. Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић рекао је на почетку јавне расправе да “кључни елементи новог концепта рада полиције су интензивнија сарадња са заједницом, измене у организационој структури Министарства, стратешко планирање, другачија регулатива полицијских овлашћења, безбедносних провера и средстава принуде. Сврха Закона о полицији да на модеран начин уреди организацију и функционисање Министарства унутрашњих послова и његов однос према другим органима, грађанима и јавности.

Нацрт закона предвиђа другачији концепт полиције у заједници, који ће се заснивати више на превенцији него на репресији.

То значи да ће се радити на томе да сваки део града, свака општина месна заједница имају свог полицајаца. Идеја је да грађани знају свог полицајца и да он добро познаје своју улицу и крај. Такође у циљу превенције наркоманије полиција ће интензивније сарађивати са локалним самоуправама, школама и здравственим установама”, рекао је Перишић.

Нацрт закона о евиденцијама и обради података у области унутрашњих послова је први закон те врсте у Србији. Намера овог закона јесте да омогући несметано обављање послова из надлежности Министарства, као и да заштити право на приватност и личне податке сваког појединца.