Uskršnja čestitka vernicima koji slave po gregorijanskom kalendaru

150403-uskrs-gregorijanski

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić uputio je uskršnju čestitku svim vernicima koji ovaj praznik slave po gregorijanskom kalendaru.

„Svim vernicima koji praznik Hristovog vaskrsenja slave po gregorijanskom kalendaru od srca čestitam predstojeći praznik sa željom da uživaju u okruženju svojih najmiilijih uz tradicionlanu uskršnju trpezu. Uskrs je praznik nad praznicima kojim proslavljamo pobedu života nad smrću, praznik koji predstavlja osnovu hrišćanskog verovanja,“ kaže se u čestitki gradonačelnika Perišića.
Javna rasprava o nacrtu zakona o policiji

150403-zakon-policija

U velikoj sali Skupštine Grada Niša održana je javna rasprava na temu nacrta zakona o policiji i zakona o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova.

Nacrt zakona o policiji kao i zakona o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova su dva veoma značajna zakona u procesu reformisanja Srbije i njenom stremljenju ka uključivanju u procese evropskih integracija. Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić rekao je na početku javne rasprave da “ključni elementi novog koncepta rada policije su intenzivnija saradnja sa zajednicom, izmene u organizacionoj strukturi Ministarstva, strateško planiranje, drugačija regulativa policijskih ovlašćenja, bezbednosnih provera i sredstava prinude. Svrha Zakona o policiji da na moderan način uredi organizaciju i funkcionisanje Ministarstva unutrašnjih poslova i njegov odnos prema drugim organima, građanima i javnosti.

Nacrt zakona predviđa drugačiji koncept policije u zajednici, koji će se zasnivati više na prevenciji nego na represiji.

To znači da će se raditi na tome da svaki deo grada, svaka opština mesna zajednica imaju svog policajaca. Ideja je da građani znaju svog policajca i da on dobro poznaje svoju ulicu i kraj. Takođe u cilju prevencije narkomanije policija će intenzivnije sarađivati sa lokalnim samoupravama, školama i zdravstvenim ustanovama”, rekao je Perišić.

Nacrt zakona o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova je prvi zakon te vrste u Srbiji. Namera ovog zakona jeste da omogući nesmetano obavljanje poslova iz nadležnosti Ministarstva, kao i da zaštiti pravo na privatnost i lične podatke svakog pojedinca.
“Nauk nije bauk”

150403-nauk-nije-bauk

Sedmi put zaredom u organizaciji niške gimnazije Svetozar Marković počinje festival “Nauk nije bauk” koji je kroz prethodnih šest izdanja pokazao da nauku možemo posmatrati iz više aspekata i da ona ne mora uvek biti isuviše stroga i sterilna.

Upravo ovakav neposredan vid upoznavanja mladih ljudi sa naučnim dostignućima i njihovom praktičnom primenom način je da se neguje onaj dvostruki vid odnosa prema nauci, ozbiljan ali i popularan.

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić otvorio je manifestaciju podsećanjem na čuveni razgovor Ajnštajna i Čarlija Čaplina.

“Kada su se jednom prilikom sreli Albert Ajnštajn i Čarli Čaplin, počeli su razgovor o slavi. U tom razgovoru Ajnštajn je rekao Čaplinu:

‘Vi ste popularni jer vas celi svet razume. A ja sam pak slavan zato što niko ne razume ono što govorim.’

Nadam se da će upravo vaša kreativnost pomoći i da se praktična primena nauke približi običnim ljudima, jer bez nauke nema razvoja, i zato je pred svima nama složeni zadatak da pre svega podignemo kvalitet obrazovnog i naučnog sistema na viši nivo, jer je to zapravo uslov svih uslova”, rekao je gradonačelnik Perišić.

Naši učenici su poput naših sportista neprestano poslednjih godina osvajaju medalje na raznim međunarodnim takmičenjima i pokazuju da je istinski kvalitet u znanju i radu. Na ceremoniji otvaranja posetiocima su se predstavili učenici iz Niša osvajači brojnih medalja na internacionalnim takmičenjima.