1

Јавна расправа о Закону о ванредним ситуацијама

150331-vanredne-situacije

Измене и допуне Закона о ванредним ситуацијама, које предвиђају низ новина у циљу ефикасније заштите људи и имовине од поплава, пожара и других непогода требало би да се нађу у парламенту у мају, речено је данас на јавној расправи о том закону. На скупу је најављено увођење општинских менаџера за ванредне ситуација, а у раду скупа је учествовао и градоначелник Ниша и председник СКГО проф. др Зоран Перишић.

Основне измене тог закона, који је усвојен пре четири године, представили су начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић који је истакао да је циљ измена и допуна “превасходно ефикаснија заштита људи и имовине”. Он је навео и да су из прошлогодишњих мајских поплава извучена велика искуства, а да ће се промене одвијати у неколико праваца укључујући и стварање посебног буџетског фонда за ванредне ситуације. Стефановић је најавио и да ће разговарати са министром финасија о том фонду који би, по замисли предлагача измена закона требало да се финансира из средстава компанија које се баве складиштењем опасних материја и другим сличним пословима.

Према његовим речима, тај фонд неће бити на терет грађана а значиће много за опремање Сектора за ванредне ситуације и осталих у систему заштите и спасавања, а значиће много и за набавку потрошних средстава приликом гашења пожара, или интервенција у полавама, за набавку заштитне опреме.

Стефановић је објаснио и да је увођење општинског менаџера за ванредне ситуације “корак даље у професионализацији на нивоу локалне самоуправе”.

Према његовим речима председници општина или градоначелници, који су по функцији на челу локалних штабова за ванредне ситуације, политичари и да углавном немају довољно искустава за реаговање у ванредним ситуацијама, тако да ће општински менаџер бити професионалац који ће, осим реаговања у ванредној ситуацији бити задужен пре свега за превентиву, јер “један динар, долар и евро уложен у превентиви се седмоструку враћа ако до штете не дође”.

Стефановић је рекао да је предвиђено и увођење јединственог броја “112” за позив у хитним случејевима, додавши да ће се разматрати модел за финасирање тог система који постоји у свим европским државама. Марић је указао и на значај обавезне евакуације грађана, када то процене надлежни како би се избегле слике из мајских поплава када они који нису хтели да напусте куће су после пар сати то захтевали што је стварало огромне проблеме.




125. седница Градског већа

Градска кућа у Нишу

Градско веће дало је на 125. седници сагласност на ранију одлуку Градске топлане о поскупљењу грејања за 24 одсто за варијабилни део, док је фиксни део остао непромењен.

Градско веће је и формално усвојило решење о поскупљењу цене грејања, узроковане поскупљењем цене природног гаса. То, међутим, не значи да Градска топлана неће морати да направи извесне компромисе, како би изашла у сусрет суграђанима чије је незадовољство висином рачуна за грејање из месеца у месец све веће.

Град Ниш покушава да нађе компромисно решење које не би подразумевало потпуно искључење корисника са даљинског грејања, већ повољнију варијанту за потрошаче, рекао је заменик градоначелника Ниша Љубивоје Славковић. Он је додао и да плате у Градској топлани морају да се смање, иако новац предвиђен за зараде запослених у овом јавно-комуналном предузећу има тек незнатан удео у рачунима за грејање, напомиње Славковић.

Плате запослених у топлани, како је речено на Градском већу, утичу са 9% на дуговања “Југоросгасу”. Удео цене енергента износи чак више од 70%. Упркос овим бројкама, неоподно је, према речима заменика градоначелника, срезати број запослених у овом јавно-комуналном предузећу.

На седници градског већа усвојени су планови рада ЈКП “Горица” чиме су се стекли услови за исплату заосталих зарада запосланима у том предузећу.

За неуговорене стоматологе у Дому здравља, Хитној помоћи и Студентској поликлиници град ће издвојити 20, 4 милиона динара, што је привремено решење док се Република не укључи у решавање овог проблема.




Конференција за новинаре градоначелника Ниша

Реагујући на саопштење издато од стране Локалног антикорупцијског форума у којем се наводи да је дочек Нове године грађане Ниша коштао 2,5 милиoна, а не 1,5 милиона како је саопштено медијима, градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић је рекао:

“И даље тврдим да је концерт Горана Бреговића и “Оркестра за свадбе и сахране” град коштао 1,5 милион динара и то због чињенице да је градска општина Медијана већ заказала прославу 13. јануара са одређеним бројем бендова, који су након тога уз договор са општином пребачени да буду предгрупе концерту Горана Бреговића. За организацију дешавања укључујући и ватромет општина Медијана је већ раније спровела јавну набавку као што је познато и за то издвојила око милион динара. Град је платио трошкове продукције концерта, озвучење, техничку подршку и хотелски смештај за 11 чланова оркестра, а накнадно је плаћен и ПДВ од око 50 хиљада динара. Без учешћа општине Медијана град је прославу 13. јануара-Нове године платио 1,5 милиона динара. Медијана је имала своју сопствену јавну набавку недељама унапред, пре него што смо уопште знали да ће Бреговић одржати концерт у Нишу. Бреговић се одрекао хонорара, али није могао да стане на трг и пева без бине, без озвучења, без свега осталог”.

Градоначелник Перишић је одговарајући на прозивке да је уговор сачињен дан након одржаног концерта рекао да је “првобитно сачињен уговор који је за титулара имао Канцеларију за младе, али се испоставило да то законом није дозвољено. Због тога је сачињен нови уговор где се Град Ниш јавља као титулар потписаног документа па је и уговор потписан дан након одржаног концерта“.

Градоначелник Перишић је представницима Локалном антикорупцијског форума јавно понудио да могу да изаберу пословни простор који год желе, а да је у власништву града, како би се преселили и превазишли проблем неусловног простора за рад у коме већ више месеци нема струје, ни грејања због неплаћених рачуна предходних корисника локала у Калчи.

“Град нема законских могућности да измири рачун за струју за поменути локал, јер је уговор са ЕДН-ом склопио предходни закупац па град у његово име не може дуг да измири. То није случај само са овим локалом у власништву града. Зато јавно позивам људе из ЛАФ-а да са начелником Управе за имовину пронађу локал у власништву града који није оптерећен дуговањима и преселе се у њега”, рекао је градоначелник Перишић.




Хируршка секција у Нишу

150327-hirurska-sekcija

Данас је на нишком медицинском факултету одржан скуп Хируршке секције Србије у организацији Војне Болнице у Нишу. Од 1950. године када је основана секција из области хирургије па до данас, сведоци смо убрзаног развоја ове изузетно важне медицинске гране и примене нових модерних процедура које у многоме хируршке интервенције чине прецизнијим и прихватљивијим за самог пацијента.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић пожелео је добродошлицу учесницима скупа и рекао да је “основни задатак хирургије да продужи живот и у било којим условима помогне оболелом или повређеном. У зависности од услова окружења, на медицинским радницима је да се пацијенту пружи адекватна помоћ без обзира на услове који су у окружењу”.

И поред великог напретка науке и сталних преображаја које је трпела хирургија, као медицинска дисциплина још увек опстаје основно тројство: пацијент коме је угрожен живот, повреда и болест који су разлог угрожености и хирург који ће одабраном вештином одстранити болест и продужити живот.

Хируршка секција даје велики допринос развоју ове медицинске гране у Србији и верујем да оваква окупљања помажу да се размене искуства и дође до нових значајних сазнања.

У раду секцију учествује велики број еминентних хирурга из целе земље, који ће у овом приликом моћи да размене своја искуства и учествују на стручним предавањима.




Седница савета за грађанске иницијативе

150327-gradjanske-inicijative

Савет за грађанске иницијативе одржао је своју 5. седницу у Градској кући.

Савет је разматрао и решавао пристигле грађанске иницијативе. Заседању Савета присуствовали су и преставници градских општина, који прате рад савета грађана и месних заједница, што ће и убудуће бити пракса од које се очекује да допринесе бржем и ефикаснијем решавању грађанских иницијатива.

Изградња Хварске улице, почетак рада месне канцеларије у насељу Бранко Бјеговић, и евидентирање удружења грађана били су неки од предлога који су разматрани на седници Савета за грађанске иницијативе. Најчешћи проблеми грађана тичу се комуналија. Тема која је на неки начин отворила јавну расправу била је о програму уређивања градског земљишта и развоја града за 2016. годину.

Из савета подсећају да ће сви подносиоци иницијатива бити обавештавани да ли ће и када њихов проблем бити решен, или у којој је фази њихова иницијатива. Једна од битних тачака на овој седници била је иницијатива удружења грађана “Путоказ” и “Нишава”, која се односи на формирање градског клуба лечених зависника.




Лидер одрживог развоја

150327-lor

Град Ниш на другој конвенцији “Лидери одрживог развоја” добио је повељу “Лидера одрживог развоја”. Повеља се додељује општинама и градовима који имају изузетне резултате у развоју и примени обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности, управљању отпадом и водама на својој територији Програмски савет додељује Повељу ЛИДЕР ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА. Програмски савет чине представници институција покровитеља и током године ће на свечаности одржавања Конвенција додељивати Повељу председницима општина и градоначелницима. Добро управљање, посвећеност потребама грађана и дугорочним интересима одрживог “зеленог” развоја су основни критеријуми и за доделу Повеље.

Добитници Повеље на Другој Конвенцији “Лидер одрживог развоја” одржаној 26. марта у Крушевцу су: Бела Паланка, Бољевац, Бујановац, Ћићевац, Ћуприја, Димитровград, Кладово, Крушевац, Лесковац, Мало Црниће, Ниш, Параћин, Петровац на Млави, Пожаревац, Ражањ, Смедерево, Сокобања, Трстеник, Варварин и Зајечар. У име Града Ниша повељу је преузео заменик градоначелника Љубивоје Славковић.




Састанак Задружног савеза Србије и Града Ниша

150326-zadruzni-savez

Задруге имају потенцијал за оживљавање пољопривреде и села успостављањем непосредне везе између пољопривредног произвођача и тржишта. Задруге имају велики потенцијал за одрживи привредни и друштвени развој Града Ниша, брже запошљавање и стварање одрживих послова.

Задруге су нам данас потребне ради заустављања даљег пада пољопривредне производње, имајући у виду да смо предходних година заредом имали негативну стопу раста у пољопривреди, закључак је са данашњег састанка између представника Задружног савеза Србије и Града Ниша, којим је преседавао већник Јован Стојковић.

Председник Задружног савеза Србије Никола Михјаловић рекао је, да Град Ниш препознаје и зна који су предности задружног савеза и да је на територији Нишавског округа осамдесетих година било око 30 актвиних задруга, док данас има само 5 активних задруга, што је за потенцијал и капацитет Нишавског округа мали број.

Једини реални ресурс способан да у 4-годишњем периоду “заврти” точак одрживог економског развоја Ниша је село. Ма колико комунално и економски заостало поседује огромни потенцијал који минималним улагањем може произвести “домино” ефекат како у сеоској тако и у градској средини. Поступак придруживања ЕУ отвара Фондове за његово ублажавање који су окренути пре свега руралном и економском развоју. Реализацијом економског развоја Нишког села ће бити спремно да на квалитетан начин приступи фондовима ЕУ. Укупан развој села-рурални развој је немогућ без комплексног приступа тј. уважавања и свих других развојних потреба (комунални, социолошки развој и др. ). Системски приступ изградњи локалних развојних капацитета мора бити будуће опредељење града Ниша.




Размена ученика

150326-razmena

Правно-пословна школа наставља са пројектом размене ученика започетим још 2009. године, па је осамнаесторо ђака из немачког Форцхајма од понедељка у нашем граду. Немачки средњошколци су, осим историјских знаменитости, посетили и Градску кућу, где су им добродошлицу пожелели и челници града.

Да млади, независно од културних и просторних разлика, имају слична интересовања и размишљања, а да су разлике управо оно што их спаја, још једном су доказали нишки и немачки средњошколци. Осамнаесторо ђака из Форцхајма ове недеље део су нишких породица.

Пројекат размене ученика постоји већ 4 године. Створио је много немачко – српских пријатељстава и пружио младима прилику да упознају културе, градове и животе својих вршњака. Правно-пословна школа Ниш је једна од првих школа у Србији које су створиле оваква пријатељства и својим ђацима омогућиле оваква искуства.

Гостима су добродошлицу данас је пожелео у име Градоначелника, и у своје лично име ресорни већник за омладину Милан Пешић, где је и одговарао на питања знатижељних средњошколаца о животу младих у граду на Нишави.

Немачки средњошколци ће се у Нишу задржати до петка, а ученици Правно-пословне школе своје кофере паковаће следећег пролећа.




Сат за нашу планету

150326-wwf-sat-za-planetu

У протеклих осам година, Сат за нашу планету је из симболичног гашења светала у Сиднеју прерастао у највећу светску иницијативу која укључује стотине милиона људи у више од 7.000 градова из 163 земље.

Акција под називом “Сат за нашу планету” биће обележена у Нишу у суботу 28.03.2015. године са почетком у 20:00 часова у амфитеатру на нишавском кеју. Припремљен је пригодни програм, плесни и хорски наступи, нишки бендови и други, док је само гашење светала предвиђено за термин од 20:30 – 21:30 часова. Активности ће бити реализоване од стране Града Ниша, ОЦД Простор – ЦЕМ, бројних организација цивилног друштва, градских општина, јавних и приватних предузећа, као и бројних школа.

Сат за нашу планету је глобална кампања у коју се укључују појединци, организације, институције и компаније са циљем да пошаљу снажну поруку да је могуће нешто предузети по питању ублажавањапоследица климатских промена и да је могуће променити своје свакодневне навике за добробит планете исвих нас који на њој живимо.

Одлуке, активности и неактивности људске врсте током следеће деценије одредиће судбинуцелокупног живог света планете Земље. Широм света, биодиверзитети природна станишта нестају брже него икад. Главни разлог за то је људски фактор – нерационално коришћење природних ресурса брже него што се они могу обновити, као и загађивање и мењање природних станишта и мењање климе читаве планете.

Ово уништава екосистеме који снабдевају и нас и целокупан живи свет пијаћом водом, храном, чистим ваздухом, итд. Милиони људи, како у богатим тако и у сиромашним земљама, већ осећају последице – несигурност по питању безбедности хране и воде, чешћу појаву природних катастрофа и болести. Ако оваконаставимо, ствари могу постати много лошије. Наша планета је достигла критичну тачку. С тим у вези, позивамо вас да дате свој допринос гашењем светала и присуствујете акцији.




16 година од почетка Нато агресије

150325-nato-agresija

У Нишу је данас обележена 16. годишњица почетка Нато агресије, служењем помена и полагањем венаца на спомен обележја посвећена невино страдалима у Нато агресији 1999 године. У име Града Ниша венце су положили заменик градоначелника Љубивоје Славковић, председник Скупштине Града проф. др Миле Илић и Срђан Алексић градски већник. Данас се сећамо суграђана, цивила, војника и полицајаца погинулих у самом граду и широм отаџбине у току 78 дана бомбардовања и у борбама са терористима 1999. године. Не заборављамо ни оне који су изгубили животе широм бивше Југославије у оружаним сукобима који су пратили њен распад, а чија су имена уписана на споменику “Капелица”.

Заједница је свесна да наши споменици не сведоче о свим жртвама – ни цивила ни припадника снага одбране. Подаци постоје, али су још увек непотпуни па их је потребно до краја ажурирати, што је наше опредељење и намера у блиској будућности.

Прво бомбардовање задесило је наш град 25. марта, а током рата ваздушне опасности у Нишу није било свега 26 дана. Осим неколико места на Косову и Метохији Ниш је један од најбомбардованијих градова у Србији. Имали смо нежељену “част” да нашу електромрежу (први пут у свету) агресор заспе такозваним софт бомбама намењеним да изазову хаварију система и прекид у снабдевању електричном енергијом. Такође, Ниш је град на који је бачено највише касетних бомби, већином на аеродром али и на цивилне циљеве. Говоримо о 36 контејнера овог неселективног оружја са по 202 субпројектила, од којих многи не експлодирају одмах и представљају потенцијалну смртну опасност за грађане. Нишлије посебно памте злочиначко бомбардовање касетном муницијом 7. и 12. маја које је узроковало велики број погинулих цивила и огромну штету.

Погибија људи, њихово рањавање и последице са којима се многи суграђани суочавају и после 16 година од завршетка борбених дејстава су ненадокнадив губитак. Ипак, да наведемо и податке о материјалној штети коју је царски град претрпео; подаци говоре о најмање стотину потпуно уништених кућа, о још 3.050 више или мање оштећених, где су и здравствени објекти, школе, касарне, колективни смештаји и велики број привредних објеката. За комплетнију слику о размерама уништавања додајмо и 11 аутобуса, неутврђен број камиона (120 до 140) и 97 уништених путничких аутомобила.

На данашњем комеморативном скупу венце су поред представника града положиле и делегације, Команде Копнене Војске Србије, Нишавског управног округа, Полиције, Српско-руског хуманитарног центра, Удружења бораца рата 1999, породица погинулих, инвалида рата, СУБНОР-а Резервних војних старешина, Потомака ослободилачких ратова 1912-1918, Клуба генерала, пензионисаних официра и подофицира, Старог Ниша, Старе Нишлије, Кола српских сестараи извиђача.