Sat za našu planetu

image_pdfimage_print

150326-wwf-sat-za-planetu

U proteklih osam godina, Sat za našu planetu je iz simboličnog gašenja svetala u Sidneju prerastao u najveću svetsku inicijativu koja uključuje stotine miliona ljudi u više od 7.000 gradova iz 163 zemlje.

Akcija pod nazivom “Sat za našu planetu” biće obeležena u Nišu u subotu 28.03.2015. godine sa početkom u 20:00 časova u amfiteatru na nišavskom keju. Pripremljen je prigodni program, plesni i horski nastupi, niški bendovi i drugi, dok je samo gašenje svetala predviđeno za termin od 20:30 – 21:30 časova. Aktivnosti će biti realizovane od strane Grada Niša, OCD Prostor – CEM, brojnih organizacija civilnog društva, gradskih opština, javnih i privatnih preduzeća, kao i brojnih škola.

Sat za našu planetu je globalna kampanja u koju se uključuju pojedinci, organizacije, institucije i kompanije sa ciljem da pošalju snažnu poruku da je moguće nešto preduzeti po pitanju ublažavanjaposledica klimatskih promena i da je moguće promeniti svoje svakodnevne navike za dobrobit planete isvih nas koji na njoj živimo.

Odluke, aktivnosti i neaktivnosti ljudske vrste tokom sledeće decenije odrediće sudbinucelokupnog živog sveta planete Zemlje. Širom sveta, biodiverziteti prirodna staništa nestaju brže nego ikad. Glavni razlog za to je ljudski faktor – neracionalno korišćenje prirodnih resursa brže nego što se oni mogu obnoviti, kao i zagađivanje i menjanje prirodnih staništa i menjanje klime čitave planete.

Ovo uništava ekosisteme koji snabdevaju i nas i celokupan živi svet pijaćom vodom, hranom, čistim vazduhom, itd. Milioni ljudi, kako u bogatim tako i u siromašnim zemljama, već osećaju posledice – nesigurnost po pitanju bezbednosti hrane i vode, češću pojavu prirodnih katastrofa i bolesti. Ako ovakonastavimo, stvari mogu postati mnogo lošije. Naša planeta je dostigla kritičnu tačku. S tim u vezi, pozivamo vas da date svoj doprinos gašenjem svetala i prisustvujete akciji.

Možda Vas zanima i sledeće...