Састанак Задружног савеза Србије и Града Ниша

image_pdfimage_print

150326-zadruzni-savez

Задруге имају потенцијал за оживљавање пољопривреде и села успостављањем непосредне везе између пољопривредног произвођача и тржишта. Задруге имају велики потенцијал за одрживи привредни и друштвени развој Града Ниша, брже запошљавање и стварање одрживих послова.

Задруге су нам данас потребне ради заустављања даљег пада пољопривредне производње, имајући у виду да смо предходних година заредом имали негативну стопу раста у пољопривреди, закључак је са данашњег састанка између представника Задружног савеза Србије и Града Ниша, којим је преседавао већник Јован Стојковић.

Председник Задружног савеза Србије Никола Михјаловић рекао је, да Град Ниш препознаје и зна који су предности задружног савеза и да је на територији Нишавског округа осамдесетих година било око 30 актвиних задруга, док данас има само 5 активних задруга, што је за потенцијал и капацитет Нишавског округа мали број.

Једини реални ресурс способан да у 4-годишњем периоду “заврти” точак одрживог економског развоја Ниша је село. Ма колико комунално и економски заостало поседује огромни потенцијал који минималним улагањем може произвести “домино” ефекат како у сеоској тако и у градској средини. Поступак придруживања ЕУ отвара Фондове за његово ублажавање који су окренути пре свега руралном и економском развоју. Реализацијом економског развоја Нишког села ће бити спремно да на квалитетан начин приступи фондовима ЕУ. Укупан развој села-рурални развој је немогућ без комплексног приступа тј. уважавања и свих других развојних потреба (комунални, социолошки развој и др. ). Системски приступ изградњи локалних развојних капацитета мора бити будуће опредељење града Ниша.

You may also like...