Sastanak Zadružnog saveza Srbije i Grada Niša

150326-zadruzni-savez

Zadruge imaju potencijal za oživljavanje poljoprivrede i sela uspostavljanjem neposredne veze između poljoprivrednog proizvođača i tržišta. Zadruge imaju veliki potencijal za održivi privredni i društveni razvoj Grada Niša, brže zapošljavanje i stvaranje održivih poslova.

Zadruge su nam danas potrebne radi zaustavljanja daljeg pada poljoprivredne proizvodnje, imajući u vidu da smo predhodnih godina zaredom imali negativnu stopu rasta u poljoprivredi, zaključak je sa današnjeg sastanka između predstavnika Zadružnog saveza Srbije i Grada Niša, kojim je presedavao većnik Jovan Stojković.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihjalović rekao je, da Grad Niš prepoznaje i zna koji su prednosti zadružnog saveza i da je na teritoriji Nišavskog okruga osamdesetih godina bilo oko 30 aktvinih zadruga, dok danas ima samo 5 aktivnih zadruga, što je za potencijal i kapacitet Nišavskog okruga mali broj.

Jedini realni resurs sposoban da u 4-godišnjem periodu “zavrti” točak održivog ekonomskog razvoja Niša je selo. Ma koliko komunalno i ekonomski zaostalo poseduje ogromni potencijal koji minimalnim ulaganjem može proizvesti “domino” efekat kako u seoskoj tako i u gradskoj sredini. Postupak pridruživanja EU otvara Fondove za njegovo ublažavanje koji su okrenuti pre svega ruralnom i ekonomskom razvoju. Realizacijom ekonomskog razvoja Niškog sela će biti spremno da na kvalitetan način pristupi fondovima EU. Ukupan razvoj sela-ruralni razvoj je nemoguć bez kompleksnog pristupa tj. uvažavanja i svih drugih razvojnih potreba (komunalni, sociološki razvoj i dr. ). Sistemski pristup izgradnji lokalnih razvojnih kapaciteta mora biti buduće opredeljenje grada Niša.
Razmena učenika

150326-razmena

Pravno-poslovna škola nastavlja sa projektom razmene učenika započetim još 2009. godine, pa je osamnaestoro đaka iz nemačkog Forchajma od ponedeljka u našem gradu. Nemački srednjoškolci su, osim istorijskih znamenitosti, posetili i Gradsku kuću, gde su im dobrodošlicu poželeli i čelnici grada.

Da mladi, nezavisno od kulturnih i prostornih razlika, imaju slična interesovanja i razmišljanja, a da su razlike upravo ono što ih spaja, još jednom su dokazali niški i nemački srednjoškolci. Osamnaestoro đaka iz Forchajma ove nedelje deo su niških porodica.

Projekat razmene učenika postoji već 4 godine. Stvorio je mnogo nemačko – srpskih prijateljstava i pružio mladima priliku da upoznaju kulture, gradove i živote svojih vršnjaka. Pravno-poslovna škola Niš je jedna od prvih škola u Srbiji koje su stvorile ovakva prijateljstva i svojim đacima omogućile ovakva iskustva.

Gostima su dobrodošlicu danas je poželeo u ime Gradonačelnika, i u svoje lično ime resorni većnik za omladinu Milan Pešić, gde je i odgovarao na pitanja znatiželjnih srednjoškolaca o životu mladih u gradu na Nišavi.

Nemački srednjoškolci će se u Nišu zadržati do petka, a učenici Pravno-poslovne škole svoje kofere pakovaće sledećeg proleća.
Sat za našu planetu

150326-wwf-sat-za-planetu

U proteklih osam godina, Sat za našu planetu je iz simboličnog gašenja svetala u Sidneju prerastao u najveću svetsku inicijativu koja uključuje stotine miliona ljudi u više od 7.000 gradova iz 163 zemlje.

Akcija pod nazivom “Sat za našu planetu” biće obeležena u Nišu u subotu 28.03.2015. godine sa početkom u 20:00 časova u amfiteatru na nišavskom keju. Pripremljen je prigodni program, plesni i horski nastupi, niški bendovi i drugi, dok je samo gašenje svetala predviđeno za termin od 20:30 – 21:30 časova. Aktivnosti će biti realizovane od strane Grada Niša, OCD Prostor – CEM, brojnih organizacija civilnog društva, gradskih opština, javnih i privatnih preduzeća, kao i brojnih škola.

Sat za našu planetu je globalna kampanja u koju se uključuju pojedinci, organizacije, institucije i kompanije sa ciljem da pošalju snažnu poruku da je moguće nešto preduzeti po pitanju ublažavanjaposledica klimatskih promena i da je moguće promeniti svoje svakodnevne navike za dobrobit planete isvih nas koji na njoj živimo.

Odluke, aktivnosti i neaktivnosti ljudske vrste tokom sledeće decenije odrediće sudbinucelokupnog živog sveta planete Zemlje. Širom sveta, biodiverziteti prirodna staništa nestaju brže nego ikad. Glavni razlog za to je ljudski faktor – neracionalno korišćenje prirodnih resursa brže nego što se oni mogu obnoviti, kao i zagađivanje i menjanje prirodnih staništa i menjanje klime čitave planete.

Ovo uništava ekosisteme koji snabdevaju i nas i celokupan živi svet pijaćom vodom, hranom, čistim vazduhom, itd. Milioni ljudi, kako u bogatim tako i u siromašnim zemljama, već osećaju posledice – nesigurnost po pitanju bezbednosti hrane i vode, češću pojavu prirodnih katastrofa i bolesti. Ako ovakonastavimo, stvari mogu postati mnogo lošije. Naša planeta je dostigla kritičnu tačku. S tim u vezi, pozivamo vas da date svoj doprinos gašenjem svetala i prisustvujete akciji.