16 godina od početka Nato agresije

image_pdfimage_print

150325-nato-agresija

U Nišu je danas obeležena 16. godišnjica početka Nato agresije, služenjem pomena i polaganjem venaca na spomen obeležja posvećena nevino stradalima u Nato agresiji 1999 godine. U ime Grada Niša vence su položili zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković, predsednik Skupštine Grada prof. dr Mile Ilić i Srđan Aleksić gradski većnik. Danas se sećamo sugrađana, civila, vojnika i policajaca poginulih u samom gradu i širom otadžbine u toku 78 dana bombardovanja i u borbama sa teroristima 1999. godine. Ne zaboravljamo ni one koji su izgubili živote širom bivše Jugoslavije u oružanim sukobima koji su pratili njen raspad, a čija su imena upisana na spomeniku “Kapelica”.

Zajednica je svesna da naši spomenici ne svedoče o svim žrtvama – ni civila ni pripadnika snaga odbrane. Podaci postoje, ali su još uvek nepotpuni pa ih je potrebno do kraja ažurirati, što je naše opredeljenje i namera u bliskoj budućnosti.

Prvo bombardovanje zadesilo je naš grad 25. marta, a tokom rata vazdušne opasnosti u Nišu nije bilo svega 26 dana. Osim nekoliko mesta na Kosovu i Metohiji Niš je jedan od najbombardovanijih gradova u Srbiji. Imali smo neželjenu “čast” da našu elektromrežu (prvi put u svetu) agresor zaspe takozvanim soft bombama namenjenim da izazovu havariju sistema i prekid u snabdevanju električnom energijom. Takođe, Niš je grad na koji je bačeno najviše kasetnih bombi, većinom na aerodrom ali i na civilne ciljeve. Govorimo o 36 kontejnera ovog neselektivnog oružja sa po 202 subprojektila, od kojih mnogi ne eksplodiraju odmah i predstavljaju potencijalnu smrtnu opasnost za građane. Nišlije posebno pamte zločinačko bombardovanje kasetnom municijom 7. i 12. maja koje je uzrokovalo veliki broj poginulih civila i ogromnu štetu.

Pogibija ljudi, njihovo ranjavanje i posledice sa kojima se mnogi sugrađani suočavaju i posle 16 godina od završetka borbenih dejstava su nenadoknadiv gubitak. Ipak, da navedemo i podatke o materijalnoj šteti koju je carski grad pretrpeo; podaci govore o najmanje stotinu potpuno uništenih kuća, o još 3.050 više ili manje oštećenih, gde su i zdravstveni objekti, škole, kasarne, kolektivni smeštaji i veliki broj privrednih objekata. Za kompletniju sliku o razmerama uništavanja dodajmo i 11 autobusa, neutvrđen broj kamiona (120 do 140) i 97 uništenih putničkih automobila.

Na današnjem komemorativnom skupu vence su pored predstavnika grada položile i delegacije, Komande Kopnene Vojske Srbije, Nišavskog upravnog okruga, Policije, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, Udruženja boraca rata 1999, porodica poginulih, invalida rata, SUBNOR-a Rezervnih vojnih starešina, Potomaka oslobodilačkih ratova 1912-1918, Kluba generala, penzionisanih oficira i podoficira, Starog Niša, Stare Nišlije, Kola srpskih sestarai izviđača.

Možda Vas zanima i sledeće...