1

Јавна расправа у области ванредних ситуација

150320-maric

На јавној расправи у области ванредних ситуација у Регионалној привредној комори у Нишу данас је боравио помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић заједно са већником са Жарком Ранковићем.

Превентива је најслабији део ситема у области ванредних ситуација, изјавио је данас у Марић је рекао новинарима, на почетку јавне расправе о Нацрту закону о изменама и допунама Закона о ванредним ситуацијама, да се тим решењима уводи одговорност на велика врата у сегменту превентиве и да је циљ да се тај сегмент појача.

Измене се односе и на подизање капацитета локалних самоуправа за реаговање у ванредним ситуацијама, казао је Марић и додао да ће се настојати да се врате приходи који су постојали до 2012. године у буџету Фонда за ванредне ситауције.

Финансирање обавеза, које буду преузеле локалне самоуправе, треба да буде решен будућим законом о финансирању локалних самоуправа, додао је он.

Марић је рекао да ће бити уведен систем 112, као и да се у Србији често мисли да је то “пуки телефонски број, а да он треба да омогући бржу и ефикаснију интервенцију”.

“Европа је тај систем промовисала када су укинуте границе и позивањем тог броја можете да добијете помоћ на путовању каква год да вам је потребна”, напоменуо је Марић и додао да је реч о бесплатном позиву.

Марић је најавио да ће почетком маја бити промовисане јединице Цивилне заштите које формира држава и прецизирао да је реч од 1.000 обучених људи у униформама.

“Биће омогућено и локалним самоуправама да формирају своје јединице Цивилне заштите опште намене”, најавио је Марић.

Он очекује да ће се следећег месеца о изменама и допунама Закона о ванредним ситуацијама изјаснити министарства и да ће стићи мишљење Европске комисиије, као и да се мају нађе у скупштини.